Istorijski PAD potražnje za naftom u 2020.

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istorijski PAD potražnje za naftom u 2020.

  Potražnja za naftom na svetskom nivou će opasti za 9,3 miliona barela dnevno u 2020. godini zbog globalne ekonomske paralize usled pandemije koronavirusa, ocenila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

  Ovaj “istorijski” pad dovešće svetsku potrošnju na nivo iz 2012, odnosno na 90 miliona barela dnevno, ocenila je u mesečnom izveštaju IEA čije je sedište u Parizu.

  IEA predviđa samo za april pad potražnje od 29 miliona barela dnevno u odnosu na 2019. godine, kao i dalji pad od 26 miliona barela dnevno u maju, a u junu pad od 15 miliona barela dnevno.

  Međutim, mere za zaustavljanje pandemije i podršku ekonomiji trebalo bi da u drugoj polovini godine omoguće ponovnu potražnju za naftom, ali će to biti “postepeno”.

  “Svetska ekonomija se našla pod pritiskom nečuvenih razmera od Velike depresije iz tridesetih godina prošlog veka”, ocenjuje IEA.

  Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni glavni partneri dogovorili su u nedelju smanjenje od 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu, dok su zemlje G20 obećale veću saradnju. Ove mere “neće uravnotežiti tržište”, ali predstavljaju “solidnu prvu fazu”, dodaje IEA.

  Agencija takođe predviđa da bi potražnja mogla ponovo da bude veća od ponude sirove nafte u drugoj polovini godine na osnovu naglog smanjenja proizvodnje, povećanja zaliha i ekonomskog oporavka.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE