Istraživanje: 8% srednjoškolaca misli da žena povremeno zaslužuje batine - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Istraživanje: 8% srednjoškolaca misli da žena povremeno zaslužuje batine

  Iako je došlo do blagog opadanja patrijarhalnosti srednjoškolaca koji su danas skloniji jednakosti, istraživanje je pokazalo da osam odsto srednjoškolaca smatra da žene povremeno zaslužuju batine.

  U odnosu na 2011. godinu, 44 odsto srednjoškolaca podržava jednakost između žena i muškaraca, pokazalo je istraživanje „Vrednosne orijentacije srednjoškolaca u Srbiji” Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu.

  „Međutim, ono što zabrinjava je prihvatanje stava da žene povremeno zaslužuju batine, što podržava osam odsto srednjoškolaca i u pitanju je rezultat koji je sličan kao i u istraživanju iz 2011. godine. Više od 45 odsto ispitanika smatra da je abortus greh, što ukazuje na uticaj religijskog diskursa”, piše u zaključcima istraživanja.

  Dodaje se da su najkonzervativniji stavovi srednjoškolaca prema LGBTQ populaciji pa se 44 odsto ispitanika može okvalifikovati kao “homofobični”, a oko četvrtine smatra da pripadnici LGBTQ populacije „zaslužuju batine”.

  Što se tiče stavova prema nacionalizmu, za 32 odsto anketiranih srednjoškolaca može se reći da imaju izražena nacionalistička uverenja, s tim da devojčice imaju manje izražene nacionalističke stavove nego dečaci, piše u zaključcima.

  37,5 odsto mladih nema prihode

  U istraživanju se navode i podaci iz drugih relevatnih anketa, koje su pokazale da više od polovine mladih u Srbiji životne dobi od 19 do 35 godina i dalje živi sa roditeljima, a 37,5 odsto mladih nema nikakve prihode, dok više od polovine studenata mora u isto vreme da radi i studira, kako bi pokrili preskupe troškove studija i života.

  „Ovi podaci govore da danas imamo rašireno siromaštvo među mladima. Ovako loš ekonomski položaj mlađe populacije može se popraviti strukturnim promenama koje bi se odnosile na promene tržišta rada, povećanje zaposlenosti, drugačije stambene politike i veću dostupnost obrazovanja za mlade iz socijalno deprivilegovanih porodica”, navodi se u zaključcima istraživanja.

  Ocenjuje se da takvi društveni uslovi, siromaštvo i nizak životni standard, kombinovani sa plasiranim stereotipima, stvaraju pogodno tle za reprodukovanje stereotipa i tradicionalnih vrednosnih orijentacija.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE