Istraživanje o očevima i RODITELJSKOM ODSUSTVU: 80% za to da MAJKA brine o detetu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istraživanje o očevima i RODITELJSKOM ODSUSTVU: 80% za to da MAJKA brine o detetu

  Iako su zaposleni uglavnom upoznati sa regulativom koja omogućava očevima da koriste roditeljsko odsustvo, skoro 80 odsto njih smatra da je ipak majka ta koja treba da koristi čitavo odsustvo, ili bar njegov veći deo.

  Tog mišljenja je čak 47 odsto žena, dok svega jedna petina radnika i radnica smatra da oba roditelja treba da ga koriste podjednako, pokazalo je pilot istraživanje koje je sprovela SeConS grupa za razvojnu inicijativu.

  U istraživanju sprovednom u sklopu inicijative “Brinimo o deci zajedno” – “Let`s share the care” učestvovalo je 305 zaposlenih žena i muškaraca iz javnog i privatnog sektora, pretežno od 18 do 49 godina, a podaci su prikupljani tokom maja 2020. godine.

  Razlozi – dojenje, tradicija…

  Kao jedan od glavnih razloga zašto majka treba da koristi čitavo odsustvo, u 46,6 odsto slučajeva navodi se dojenje, a potom sledi tradicija – trećina ispitanika smatra da majke tradicionalno imaju glavnu odgovornost za podizanje dece.

  Nešto više od petine ljudi veruje da majke bolje vaspitavaju decu nego očevi, još petina smatra da je razlog fiziološka i emotivna povezanost majke i deteta, a svaki deseti ispitanik da je bolje da majke ostaju sa decom “jer očevi više zarađuju”.

  Odsustvo u periodu od navršena tri meseca do godinu dana detetovog života iskoristilo je svega 5 odsto ispitanih očeva, a u  najvećem broju slučajeva (69 odsto) očevi koji su učestvovali u istraživanju kao razlog za to što nisu koristili roditeljsko odsustvo navode jednostavno činjenicu da su “odsustvo koristile majke”,

  To ukazuje na duboku ukorenjenost i neupitnost ove prakse i odsustvo refleksije o mogućim drugačijim obrascima brige o detetu u najranijem uzrastu. Zabrinjava i stav žena među kojima većina (58,3 odsto) navodi da otac nije imao potrebu da koristi odsustvo, jer su one brinule o deci“, navodi se u saopštenju SeConS-a.

  Zaposleni u državnom sektoru češće nego zaposleni u privatnom sektoru opisuju svoje preduzeće kao nepodsticajno za korišćenje roditeljskog odsustva od strane očeva (93 odsto u državnom, naspram 82 odsto u privatnom sektoru).

  Čak 78,4 odsto zaposlenih smatra da preduzeće u kojem rade ne primenjuje mere koje bi podstakle očeve da se više uključe u odgajanje deteta nakon prvog rođendana.

  I kod ispitanika koji su naveli da u njihovom preduzeću postoje podsticajne mere, one se najčešće svode na informisanje zaposlenih o mogućnostima korišćenja roditeljskog odsustva. Istovremeno, čak četvrtina zaposlenih nije upoznata da li uopšte postoje bilo kakve mere podsticaja.

  Roditeljima bi pomogla fleksibilnost na poslu

  Većina smatra da bi fleksibilne radne forme poput kasnijeg dolaska na posao, usklađivanje radnog vremena sa radnim vremenom institucionalne podrške za brigu o deci, rad od kuće nekoliko dana mesečno, pomogle roditeljima da usklade poslovni život i brigu o maloj deci.

  Praksa je pokazala da učešće očeva u odgajanju dece pozitivno utiče kako na psihofizički razvoj dece i partnerske odnose, tako i na razvijanje osobina kod očeva poželjnih za poslovno okruženje, dodaje SeConS.

  “Kompanije koje promovišu ovaj model privlače i zadržavaju značajniji broj radnika, smanjuje se odsustvo sa posla, povećava se radna motivacija, a to doprinosi i povećanju produktivnosti čitavog preduzeća. Na širem planu, doprinosi se većem uključivanju žena na tržište rada i unapređenju rodne ravnopravnosti u široj zajednici”, zaključuje se u saopštenju.

  Izvor: SeConS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE