IT je na raskršću

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  IT je na raskršću

  „Od IT-ja se konstantno očekuje da pruži ’više za manje’. Da troši manje vremena upravljajući infrastrukturom, a više na aplikacije i servise koji, zapravo, doprinose vrednosti poslovanja. Uprkos stalnom napretku tehnologije, čini se kao da su stvari sve teže. Razlog za to leži u činjenici da napredak, uglavnom, donosi povećanje kompleksnosti. Posledica je da se na IT gleda kao na ’kočničare’, kao trošak poslovanja”, kaže za BIZLife magazin Goran Martić (Nutanix Consulting Engineer EE, Greece and Cyprus). O ovoj temi razgovarali smo sa njim i sa Suzanom Radović, Sales Channel menadžerom iste kompanije.

  Zašto ne promenimo stvari?

  Goran Martić: Čovek je biće navika. Naš primarni instinkt je da preživimo. Nastavljamo da radimo stvari koje smo radili do juče, jer smo zahvaljujući tome i preživeli. Zato moramo da se čuvamo „iskustvenog zatvora”, kako ne bismo postali rob svojih navika, obrazaca razmišljanja i ponašanja. Kako je i Čerčil govorio: „Prvo mi izgradimo kuće, a onda one definišu nas.” U biti, čovek brani postojeći poredak, jer amigdala vidi svaku promenu kao pretnju, kao narušavanje udobnog statusa kvo. Ono što je bilo odlično juče i nastalo je sa dobrim razlogom – ne znači da je adekvatno za vreme današnjice. Tako smo se, između ostalog, saživeli i sa sadašnjom troslojnom arhitekturom data centra. Poslednja prava inovacija koju smo imali (a da je zaživela masovno u produkciji) jeste virtuelizacija servera, koja se desila pre skoro 20 godina, što je trećina vremena od ukupne istorije modernog računarstva..

   Pomenuli ste tradicionalnu troslojnu data centar arhitekturu. Zašto smatrate da ona više nije adekvatna?

   Goran Martić: Mnoge stvari su se promenile u međuvremenu. Pojava društvene i mobilne fenomenologije, dominacija veba, eksplozija broja uređaja i količine podataka, stalna povezanost, rast brzina pristupa, pojava Clouda, distribuiranost i „topljenje mrežnih granica”, softver koji „jede svet”, razbijanje monolitnih softvera na mikroservise… A data centar silosi i dalje ponosno stoje! Kao i naše nepromenjeno razmišljanje o metodologiji projektovanja sistema, o temelju IT infrastrukture, načinu isporuke i korišćenja IT servisa…

   Šta to, zapravo, znači? Kako vi tumačite budući razvoj tehnologije?

  Goran Martić: S obzirom na spremnost „kritične mase” novih tehnologija i paradigmi, slobodno možemo da tvrdimo da je IT na raskršću. Moćne platforme za razvoj softvera i agilne metodologije prirodno se oslanjaju na mikroservise. A mikroservisi se idealno uklapaju u kontejnere kao platformu za njihovo izvršavanje. Virtuelizacija servera je omogućila dalju automatizaciju infrastrukture, što je dovelo do pojave Clouda. Softver preuzima sve, pa i data centar infrastrukturu, što je popularizacija koncepta softverski definisane infrastrukture ‒ danas softver definiše hardver. Hiperkonvergirani sistemi ruše kompleksne silose i drastično pojednostavljuju arhitekturu data centara. Svi sastojci su tu da promenimo način ustrojstva sistema i isporuke IT servisa, ali prvo moramo da krenemo od sebe i promenimo ugao gledanja. Ako kažemo da imamo 10 godina iskustva, pitanje je veliko da li je to 10 godina pravog iskustva ili ponavljamo jednu godinu deset puta! 

  Kada vas neko pita čime se tačno bavi Alef/Nutanix, šta mu odgovorite?

  Suzana Radović: Kompanija Alef je međunarodni distributer računarske i komunikacione opreme. Osnovana je u Pragu pre 25 godina, a njena poslovna politika zasnovana je na fokusiranoj podršci partnerima pri izradi projekata, kao i razvoju prodaje rešenja svetskih lidera. Zavidni finansijski rezultati (godišnji obrt od gotovo 500 miliona dolara) čine Alef vise nego solidnim partnerom za renomirane proizvođače IT/Telco rešenja. Jedan od njih je i Nutanix.

  Goran Martić: Nutanix je mlada, a već globalna američka tehnološka kompanija, koju je Gartner, Forester prepoznao kao HCI (hiperkonvergentna infrastruktura) „Magic quadrant” lidera. Između ostalog, on svojim korisnicima pruža mogućnost slobode izbora, kako hipervizora ili Clouda, tako i hardverske platforme. Takvim pristupom se korisniku omogućava da zadrži postojeću infrastrukturu i virtualizaciju i time da zaštiti svoju investiciju. Dalja gradnja sopstvenih resursa radi se po principu „lego kockica”, čime se omogućava da imate sopstveno Cloud okruženje i time dobijete najbolje od oba sveta – jednostavnost i agilnost Clouda, kao i bezbednost i performanse sopstvene infrastrukture.

  Suzana Radović: Ovakvo sveobuhvatno rešenje je jedinstveno i prepoznato od velikog broja korisnika, jer su uštede i u operativnim i u kapitalnim budžetima dokumentovane, na primer, od strane IDC-a. Nutanix i svojim partnerima daje mogućnost da pokažu svoja znanja i iskustvo u optimiziciji postojećih data centara kroz implementaciju i održavanje Nutanix softvera. Značajno je napomenuti da se upravo deo tog softvera razvija u Srbiji. Naglasimo da je Nutanix jedan od retkih globalnih tehnoloških lidera koji je investirao u Srbiju i zapošljava više stotina mladih IT stručnjaka različitih specijalnosti i ima ozbiljnih planova za dalje investicije u zemlju.

  Kako vi, kao distributer, vidite svoju ulogu?

  Suzana Radović: IT distribucija je uvek pružala servis partnerima u pogledu podrške, servis u logistici, finansijama, prodaji, razvoju projekata, tehničkoj podršci, marketingu, onlajn prodaji itd., a tako je i dalje. Danas, kada se proizvođači IT opreme uveliko povlače i smanjuju lokalno prisustvo, oni prepuštaju tržiste svojim lokalnim partnerima, te distributer postaje produžena ruka, ovlašćeno lice proizvođača, njegov predstavnik na tržištu. Takav pristup osnažuje poziciju distributera, ali uveliko podiže odgovornost, zahteva konstantnu inovaciju u poslovanju, ulaganje u razvoj ljudi, usvajanje novih znanja i veština.

   Upravo zbog takvog pristupa poslovanju, Nutanix je prepoznao Alef kao ekskluzivnog distributera za tržište jugoistočne Evrope, Grčke i Kipra i koristimo priliku da se pohvalimo da smo od strane Nutanixa proglašeni za najboljeg distributera 2020. godine za NEEUR. Konkurencija su nam bili veliki globalni distributeri Zapadne Evrope, Ujedinjenog Kraljevstva, Istočne Evrope, Rusije… Ponosni smo na nagradu, način rada, postojanost i sigurnost u poslovanju. Brzo smo izgradili čvrste partnerske odnose, u čemu se ogleda naša snaga i stabilan dugogodišnji rast.

  Na koji način je trenutno i u kojoj meri vaša kompanija prisutna na srpskom tržištu?

   Suzana Radović: S obzirom na to da je Alef na IT tržištu preko 25 godina i u više od osam zemalja, gde je, naravno, i Srbija, ali i ceo Adrijatik, prepoznati smo kao stabilan distributer i partner kako Nutanixu, tako i drugim partnerskim kompanijama.

  Pored distributivnog dela, Alef je poznat i kao akreditovani trening centar, sa preko 200 sertifikovanih treninga, čiju ponudu konstantno obogaćujemo. To se, svakako, odnosi i na Nutanix sertifikovane treninge, u čijem smo procesu dobijanja akreditacije.

  Šta pravi razliku kada pogledamo Alef/Nutanix i kompanije koje rade u istom segmentu? Šta to vašu kompaniju čini posebnom?

   Goran Martić: Mi nismo puki distributer. Mi smo i trening kuća sa dugačkom tradicijom širom Evrope. Mi, zapravo, omogućavamo da se tehnologija usvoji i primeni na optimalan način. Savetovanje i obrazovanje su u našoj DNK.

  Suzana Radović: Nas ne plaše promene i inovacije, mi radimo sa najnovijim tehnologijama i najboljim IT stručnjacima. Ne plaši nas transformacija, već puko odrađivanje posla i trošenje resursa bez optimizacije i pomeranja iz zone komfora.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE