IZJAVA DANA: Profesor o "forsiranju" nataliteta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  IZJAVA DANA: Profesor o “forsiranju” nataliteta

  Kardiolog u Kliničkom centru Srbije, profesor Siniša Pavlović je za Večernje novosti realno progovorio o problemu nataliteta.

  Čini mi se da se ideja o povećanju nataliteta pomalo na silu forsira, pogotovo kad je gledam iz konteksta da u vrtićima ima upola manje mesta nego što je prijavljene dece, da je porodica, ako radi samo jedan član, na ivici egzistencije, a ako rade oba novaca opet “ne presipa”, a decu, ako ih ne upišu u vrtić nemaju kome da ostave, jer naravno u većini nemaju novca da plate dadilju. Kao da se insistira na tome da je dovoljno samo da preživljavamo, a ljudi, razumljivo, hoće da imaju i neki kvalitet života, koji se ovde, čini mi se, ekstremno mnogo zapostavlja.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Zoran

   Svaka čast profesore, te probleme mladih svi stavljaju pod tepih. O natalitetu priča i zalaže se Slavic Đukić Dejanović koja ima jedno dete !!! Da li svojim primerom zaslužuje taj položaj koji obavlja ?

  • Aleksandar Milanović

   Aleksandar Milanović Problemi koje je profesor naveo su evidentni i apsolutni vredni rešavanja kako bi se poboljšali uslovi za povećanje nataliteta. Ja bih se samo osvrnuo na ljubav koju su naši "stari" imali prema nama kada su na uštrb svog komfora imali mnogo više dece nego što mi danas imamo. Njihova bezgranična ljubav je dovela da se ne asimiliramo i izgubimo kao narod u vekovima bezgranično teškim iznad nas.Komformizam tada nije pobedio pravoslavnu veru i nije pokleklekao pod pritiscima osvajača iako je bilo neuporedivo teže "disati". Tada smo u opsadnim vremenima uvećavali stanovništvo i čuvali veru i običaji. Danas kad smo "svoji na svome" svakim odlaskom u veći grad, srednjoevropsku državu ili preko okeana mi lagano zaboravljamo na natalitet i identitet i klizimo u asimilaciju u druge narode i vere zarad ekonomski boljeg života. Bolje uslove stvarati naravno konstantno i uvek. Ali ljubav prema deci i otadzbini nema alternativu. Deca nam neće oprostiti ako ih ne budemo imali i ako im potisnemo divni pravoslavni nacionalni identitet. Ljubav,vera, nada...

   • Рико Суаве

    Dobro jutro i dobro došli u 21. vek. Vi ste izgleda prespavali i 20. Ovo o čemu pišete i stvari koje poredite ne odgovaraju okolnostima koje su krasile različite vremenske periode, ne samo kod nas, nego u celom svetu. Da li bi naši preci pre 200 godina negovali iste vrednosti da su znali da postoji život i kako on funkcioniše negde daleko, u drugim delovima sveta? To niko ne može sa sigurnošću da tvrdi.

  • Јана

   Једина особа која треба да одлучује о томе да ли ће бити мајка је само и искључиво-ЖЕНА! НЕ, друштво, НЕ стручна јавност, НЕ никаква присила! Када дођемо до тога имаћемо једно срећније друштво и ЖЕНЕ се неће доживљавати као средство, него као индивидуе које одлучују о томе. Толико.

  • jasna

   Žena i muškarac treba zajedno da odlučuju koliko će dece imati. Ovakav trend odumiranja nacije nije dobar...nestaćemo. Mnogi se u poznijim godinama zapitaju: "Mogli smo još jedno dete, ali bude kasno, biološki za ženu, iako su se granice radjanja drastično pomerile prema 40-oj godini. Mi smo siromašno društvo i država i ako čekamo na državu neće biti pomaka. Ukoliko mladi sami u svojoj glavi i srcu imaju želju za više dece, niko ne mora da ih ubedjuje niti prisiljava da povećaju natalitet. Ako pak u ovakvim okolnostima ne žele više dece, njihova je volja i odluka.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE