Izmena pravila za ulazak u Grčku: Od 1. jula važi NOVI PROTOKOL - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izmena pravila za ulazak u Grčku: Od 1. jula važi NOVI PROTOKOL

  Od 1. jula 2020. godine, grčka vlada je utvrdila način na koji će zemlja dočekivati putnike, obavljati neophodne dijagnostičke preglede i zaštititi turiste tokom sezone.

  Obrazac za lociranje putnika (The Passenger Locator Form – PLF) je jedan od ključnih elemenata u borbi protiv suzbijanja Covid-19, a možete ga preuzeti OVDE.

  Svi putnici koji dolaze u Grčku avionom, morem ili kopnom dužni su da popune svoj PLF obrazac najmanje 48 sati pre ulaska u Grčku, pružajući detaljne informacije o mestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi na kojoj će boraviti u Grčkoj.

  Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke propisao je sledeće protokole za putnike koji dolaze u ovu zemlju, prenosi Grčka Info.

  Protokol za turiste koji u Grčku dolaze kopnenim granicama:

  • Dolazak putnika na kontrolni punkt. Sve osobe koje ulaze u zemlju moraju po svom dolasku da prilože popunjeni obrazac za lociranje putnika (PLF).
  • Obavlja se pasoška i carinska kontrola i proverava se jedinstveni QR kod svake osobe, koji će pokazati na ekranu svog mobilnog telefona ili na odštampanom obrascu sa svojim QR kodom.
  • U zavisnosti od njihovog koda, pripadnici obezbeđenja preusmeravaju pristigle putnike ili ka mestu za pregled ili im dozvoljavaju da nastave put do svog krajnjeg odredišta u zemlji, uz uputstva od strane zaposlenih na granici, posebno u vezi sa neophodnim merama u slučaju da se jave simptomi respiratornih infekcija. U tom slučaju moraju se odmah javiti operativnom centru Nacionalne organizacije za javno zdravlje.
  • U slučaju da osobe koje ulaze u Grčku planiraju da borave na više mesta u Grčkoj, moraju to da navedu i da prijave svoje početno odredište i svoj plan putovanja za narednih 7 dana. Mobilne zdravstvene jedinice će raditi svakodnevno na kontrolnim punkotvima na kopnenim granicama.
  • Dok rezultati pregleda testiranih osoba ne budu dostupni, osobe koje su testirane na novi korona virus su u obavezi da odu u samoizolaciju na adresi koja je navedena na njihovom obrascu za lociranje putnika (PLF). Njihovi podaci se unose u informacioni sistem, koji je povezan sa COVID registrom kako bi se olakšao kontakt u slučaju da neko bude pozitivan. Po završetku pregleda putnici ulaze u zemlju dobijajući instrukcije u vezi sa samoizolacijom dok rezultati testiranja ne budu objavljeni.
  • Svi putnici se moraju pridržavati svih neophodnih preventivnih higijenskih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

  Protokol za putnike koji u Grčku dolaze avionom:

  • Dolazak putnika na dolazni terminal.
  • Transfer do mesta gde se nalazi osoblje koje vrši pregled i proveravanje jedinstvenog QR koda, koji svaki putnik pokazuje na svom ekranu mobilnog telefona ili na odštampanom obrascu sa svojim QR kodom.
  • Osoblje koje vrši pregled preusmerava putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, ili na mesto za pregled ili na izlaz (preuzimanje prtljaga ili pasoška kontrola). Dok rezultati pregleda ne budu dostupni, putnici testirani od strane obučenog zdravstvenog tima na novi korona virus u obavezi su da odu u samoizolaciju na adresi svog krajnjeg odredišta, kao što je navedeno na njihovom obrascu za lociranje putnika (PLF). Po završetku pregleda, putnici se usmeravaju ka izlazu.
  • Svi putnici se moraju pridržavati svih neophodnih preventivnih higijenskih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

  Protokol za putnike koji u Grčku dolaze morskim putem:

  • Dolazak putnika peške na glavni ulaz.
  • Putnici koji dolaze vozilima preusmeravaju se na poseban ulaz.
  • Svi putnici se premeštaju na mesta u kojima se nalazi osoblje koje vrši pregled i proverava se jedinstveni QR kod, koji svaki putnik pokazuje na ekranu svog mobilnog telefona ili na odštampanom obrascu sa svojim QR kodom.
  • U zavisnosti od QR koda putnika, osoblje koje vrši pregled ih ili preusmerava na mesto za pregled, ili im dozvoljava ulazak u zemlju. Dok rezultati pregleda ne budu dostupni, putnici koji su testirani od strane obučenog zdravstvenog tima na novi korona virus SARS-CoV-2 u obavezi su da odu u samoizolaciju na adresi svog krajnjeg odredišta, kao što je navedeno na njihovom obrascu za lociranje putnika (PLF). Po završetku pregleda, putnicima je dozvoljen ulazak u zemlju.
  • Svi putnici se moraju pridržavati svih neophodnih preventivnih higijenskih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje)

  Seničić: Svi moraju da imaju QR kod, tolerancije za putnike koji kreću 1. i 2. jula

  Direktor nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Yuta) Aleksandar Seničić izjavio je će svi turisti koji putuju u Grčku morati da imaju QR kod da bi ušli u tu zemlju, ali da će postojati tolerancija za turističke grupe koje polaze 1. i 2. jula, s obzirom da je formular za dobijanje koda grčka Vlada objavila tek ovog vikenda.

  Seničić je za TV Prva rekao da sve turističke agencije u Srbiji već imaju formular za elektronsku prijavu (PLF-Passinger locator form), na osnovu koga se dobija QR kod, a da oni koji žele sami da putuju u Grčku mogu da ga preuzmu sa sajta Vlade Grčke.

  „Zbunjujuće je i za nas koji se ovim poslom bavimo, po drugi put, za vreme vikenda, menjaju se uslovi i pravila za ulazak u zemlju. To su uobičajeni podaci, te podatke smo davali na ulazu u Grčku, ovog puta to radimo onlajn. Nemamo mnogo informacija, biće malo problema za ulaz i popunjavanje formulara za 1. i 2. juli ali dobili smo uveravanje da to neće biti problem za prve grupe“, kazao je Seničić.

  On je rekao da turisti koji putuju u Grčku formular sami treba da popune, ili da mogu da se obrate agenciji za pomoć, kao i da će za ulazak u Grčku biti dovoljno da QR kod, koji se dobija nakon popunjavanja elektronske prijave, odštampaju ili snime u telefon, i to pokažu na grčkoj granici.

  Seničić je rekao da je takve mere za sada uvela samo Grčka, dok za turiste koji putuju na letovanje u Tursku, Tunis ili Egipat nema posebnih protokola osim nasumičnog testiranja na korona virus na granicama.

  „Od 15. jula se očekuje da se i to ukine. Ni na jednoj od destinacija na kojoj se nalaze naši turisti nije bio nijedan pozitivan rezultat (na koronavirus) niti je bilo koji naš gost u karantinu“, rekao je Seničić komentarišući rezultate nasumičnog testiranja turista na granici.

  On je naveo da turisti koji strahuju od zaraze koronavirusom mogu da uplate zdravstveno osiguranje koje to pokriva.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE