Iznenađujuća izjava Matijevića: Poljoprivreda više nije isplativ biznis

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Iznenađujuća izjava Matijevića: Poljoprivreda više nije isplativ biznis

  Jedan od najvećih zemljoposednika i poljoprivrednih proizvođača u Srbiji, Petar Matijević, kaže da poljoprivreda više nije unosan biznis.

  “Nije, jer su cene primarnih poljoprivrednih proizvoda u poslednjih pet godina pale za 20 do 30 odsto”, kaže srpski biznismen koji obrađuje 32.000 hektara.

  Matijević smatra da je Srbija zatvoreno tržište jer nije na pravi način ukrštena ponuda i potražnja, sve zbog raznih izvoznih ograničenja i kvota koje nam je nametnula Evropa.

  U vlasništvu Petra Matijevića je više od 19.000 hektara obradivog zemljišta u Vojvodini, a u zakup je od države uzeo još 12.000 hektara. Kupovinu zemlje i takve podatke objašnjava činjenicom da je u proteklom periodu ulagao u zemljište jer je u pitanju najjednostavnije ulaganje, kao, kako je rekao, kada kupujete stan.

  “Sada nam preti hiperprodukcija pošto imamo zemlju, ali nemamo subvencije za poljoprivredu, niti siguran izvoz”, podseća Matijević.

  On napominje da Evropa subvencioniše svoje poljoprivrednike sa 300 do 600 evra po hektaru, za razliku od Srbije, i smatra da moramo ozbiljnije i dugoročnije da planiramo u poljoprivredi.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE