Iznenadne OSTAVKE u najjačoj slovenačkoj firmi - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Iznenadne OSTAVKE u najjačoj slovenačkoj firmi

Tomaž Berločnik i oba preostala člana uprave ljubljanskog Petrola, po prihodima najveće slovenačke kompanije, dali su neočekivane ostavke.

Energetska kompanija u kojoj država ima gotovo 30-procentni vlasnički udeo lane je ostvarila rekordan prihod od 5,4 milijarde evra, s planom prihoda za ovu godinu od 5,6 milijardi i 97 milijuna evra čiste dobiti, pa su ostavke neočekivane.

Iz Petrola je saopšteno da je, nakon sednice nadzornog odbora, tročlana uprava ostavke dala sporazumno i da kompanija nastavlja s normalnim radom. Do imenovanja nove uprave kompaniju će voditi dosadašnja predsednica nadzornog odbora Nada Drobne Popović.

Prema njenim rečima, razlog za sporazumnu ostavku dosadašnje uprave su razlike u gledištima oko strategije razvoja i poslovnog plana, dok mediji navode da je do neslaganja između rukovodstva i članova nadzornog odbora došlo oko investicione politike u Sloveniji i na tržištima zapadnog Balkana.

Berločnik je insistirao na tri velike investicije na Balkanu, pri čemu bi se Petrol zadužio izdavanjem obveznica, što nadzornom odboru nije bilo prihvatljivo, tvrdi Slovenačka televizija.

Poslovna asocijacija “Manager” koja okuplja slovenačke direktore i čiji je Brločnik član, navela je da bi rušenje “uspešne uprave” koja je ostvarila odlične poslovne rezultate bila signal da “vladajućoj politici nije u interesu dobrobit najveće slovenačke firme, nego sopstveni parcijalni interesi”, te da se to može shvatiti kao političke igre kojima se privredi nanosi šteta.

Kako navodi mariborski list “Večer”, do “sporazumnog” prekida mandata njegove uprave došlo je zbog neslaganja nadzornog odbora s Berločnikovom “predimenzioniranom investicionom politikom, te sumnjivim projektima u Hrvatskoj povezanim s kupovinom Croduxa”, posebno jer je te projekte vodio mimo nadzornog odbora, te Slovenačkog državnog holdinga (SDH), koji objedinjuje tvrtke u vlasništvu države.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE