Iznose se završne reči na suđenju Miroslavu Miškoviću

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Iznose se završne reči na suđenju Miroslavu Miškoviću

  Zdenko Tomanović, branilac vlasnika Delta Holdinga Miroslava Miškovića optuženog za poresku utaju, prilikom iznošenja završne reči rekao je “ovakav optužni akt tužilaštva i ovakvo postupanje tužilaštva je nametanje pravne nesigurnosti ,u suštini pravna diskriminacija bazirana na pretpostavci krivice i upotrebi retroaktivnosti a sve  zbog potrebe za osudom Miroslava Miškovića”.

  “Centralno pitanje koje se nalazi pred vama je- Da li ste za sve ove godine, čuli bar jedanput da tužilac kaže –Evo ga dokaz  protiv Miškovića,evo ga dokaz da je on imao nameru da utaji porez,ovo je dokaz da je znao da postoji poreska obaveza i da je dao poreske savete sinu kako da se izbegne porez? Niste. Ni jednom za sve ove godine.Jer tužilac se nije bavio dokazivanjem bitnih elemenata krivičnog dela”, rekao je Tomanović i dodao: “Ovakav optužni akt tužilaštva i ovakvo postupanje tužilaštva je nametanje pravne nesigurnosti ,u suštini pravna diskriminacija bazirana na pretpostavci krivice i upotrebi retroaktivnosti a sve  zbog potrebe za osudom Miroslava Miškovića . U desetinama hiljada strana sudskih spisa koje se odnose na  poreze nema nigde Miroslava Miškovića.NJegovog imena nema nigde ni u jednom dokumentu , ni u jednom finasijskom ili pravnom ili poslovnom dokumentu ,transakciji,ugovoru,ni u jednoj odluci poreske uprave ni njihovom , stavu,rešenju ,zapisniku,ni jednom iskazu svedoka, nigde.Na kraju nema ga ni u krivičnoj prijavi”, kaže on.

  Podsetimo, zamenik tužioca za organizovani kriminal zatražila je od Specijalnog suda u Beogradu da Miroslava Miškovića, vlasnika Delta holdinga, osudi na kaznu od pet godina zatvora i osam miliona dinara zbog pomaganja u utaji poreza sinu Marku Miškoviću.

  Među optuženima su, između ostalih, i Miškovićev sin za koga tužioci traže da bude osuđen na četiri godine zatvora i takođe osam miliona dinara, kao i vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković. Tužiteljka je za sve optužene zatražila ukupno 59 godina zatvora.

  Ovo će biti druga presuda u postupku protiv Miroslava Miškovića. Prvom presudom u junu 2016. osuđen je na pet godina zatvora jer je sinu pomagao da utaji porez, ali je presudu ukinuo Apelacioni sud i suđenje vratio na početak.

  Miškoviću se od tada sudi za optužbe da je pomogao sinu Marku da utaji 320 miliona dinara poreza, jer je prethodnom presudom oslobođen optužbi da je izvlačio novac iz putarskih preduzeća, što je potvrdio i Apelacioni sud.

  Poznati srpski biznismen uhapšen je u decembru 2012. godine. U javnosti je njegovo hapšenje predstavljeno kao rešenost nove vlade Aleksandra Vučića da se obračuna sa korupcijom.

  Mišković je pušten iz pritvora posle više meseci uz jemstvo od 12 miliona evra, što je najveća suma koju je srpsko pravosuđe ikada odredilo za jemstvo.

  Izvor: N1, BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE