Izvoz IT može doneti Srbiji milijardu evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izvoz IT može doneti Srbiji milijardu evra

  Srbija bi 2020. godine od izvoza u sektoru informacionih tehnologija (IT) mogla da zaradi milijardu evra.

  To je na prvoj konferenciji o digitalnoj ekonomiji rekao savetnik za ekonomiju i investicije premijera Srbije Nemanja Stevanović, koji je istakao da se očekuju investicije od 25 miliona evra u IT park u Inđiji.

  “Inđija je na dobroj lokaciji između Beograda i Novog Sada i biće pravi sajber grad. Prošle godine vrednost izvezenih automobila iz Kragujevca skoro je ravna vrednosti izvezenih IT”, rekao je Stevanović.

  On je istakao da u Srbiji u IT sektoru posluje 1.400 kompanija i da se može očekivati da Majkrosoft “baš u Srbiji otvori prvi istraživački centar”.

  Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je nedavno usvojena Strategija razvoja IT industrije koja predviđa razvoj preduzetništva u tom sektoru, unapređenje poslovnog okruženja, jačanje kadrovskog potencijala i modernizaciju.

  Jačanje IT preduzetništva je ključ rasta digitalne ekonomije”, rekla je Matić. Ona je dodala da će se uskoro pred poslanicima naći i Predlog zakona o deviznom poslovanju koji treba da postane zamajac e-poslovanja i digitalne ekonomije.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE