Izvršitelji će zarađivati manje i biće pod kontrolom - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izvršitelji će zarađivati manje i biće pod kontrolom

  Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će predstojećim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) biti smanjene naknade za rad javnih izvršitelja, da će se pojačati nadzor nad njihovim radom, kao i da će biti uvedena e-aukcija za prodaju nepokretnosti u izvršnom postupku.

  “Neće biti širenja ili ograničavanja nadležnosti javnih izvršitelja već se širi nadzor nad njihovim radom. Jedna od velikih izmena ZIO ticaće se naknade za rad javnih izvršitelja, jer smo utvrdili da postoje brojne aktivnosti koje mogu biti znatno niže tarifirane”, ukazala je Kuburović.

  Ona je podsetila da se tokom prethodne godine radilo na razvoju Pravosudnog informativnog sistema kojim je omogućeno, sudovima, tužilaštvima, izvršiteljima i beležnicima da imaju elektronski pristup podacima, tako da ne moraju više pisanim putem da komuniciraju sa drugim organima.

  “Za nešto što sada možete da obavite za jedan minut, ne postoji razlog da se takva usluga naplaćuje, tako da će naknade (javnim izvršiteljima) i te kako biti smanjene i svakako će se pojačati nadzor nad njihovim radom”, navela je ministarka pravde.

  Ona je ukazala da će jedna od najvećih izmena ZIO biti uvođenje e-aukcije, kojom će se, kako kaže, isključiti mogućnost zloupotrebe kod prodaje nepokretnosti.

  Prema njenim rečima, Ministarstvu pravde najveći broj pritužbi dolazi upravo na sprovođenje prodaje nepokretnosti. “Da bi otklonili svaki vid i mogućnost zloupotrebe, imali transparentan proces i omogućili svima koji žele da učestvuju u tom postupku, zalažemo se za uvođenje e-aukcija, a to će na neki način da ograniči izvršitelje”, navela je Kuburović.

  Radna grupa za izmenu ZIO formirana je prošle godine i njen rad je u toku.

  Izvor: Politika

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE