Izvršitelji na novom zadatku?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izvršitelji na novom zadatku?

  NALED predlaže da, umesto poreske uprave, prinudna naplata dela prihoda pređe na izvršitelje. Reč je o poreskim obavezama, taksama i naknadama, koje nastaju u prometu nepokretnosti, pišu “Novosti”.

  Izvršitelji su poslednjih godina dokazali su svoju efikasnost u naplati dugova za komunalne usluge, izgubljene sudske sporove, neizmirene alimentacije… Često smo bili svedoci i njihove velike revnosti, slepe za porodice čije su domove prodali zarad višestruko manjih potraživanja. Dosad su im van domašaja bili neplaćeni porezi, ali bi i to moglo da se promeni, tvrdii dnevni list.

  Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj predlaže dalje reforme, a jedan od predloga je i da se prinudna naplata poreskih obaveza, taksa i naknada, koje nastaju u prometu nepokretnosti, poveri javnim izvršiteljima. Smatraju da država nema dovoljno kapaciteta da to efikasno obavlja sama. Ukoliko bi se njihov predlog usvojio, izvršitelji bi zašli i u dosad nepristupačnu evidenciju poreskih dužnika.

  – Primetili smo da je naplata javnih prihoda “na lokalu” prilično loša. Da li je su u pitanju ljudski resursi, ne znamo – objašnjava Jasmina Radovanović iz NALED-a.

   Ona dodaje da su od 2016. godine javni izvršitelji nadležni i za naplatu sudskih taksi, koje su ranije naplaćivali poreznici. Iz tog aspekta i smatramo da bi oni mogli da preuzmu i prinudnu naplatu lokalnih prihoda. Nije ideja da se prebaci sve u njihovu nadležnost, već samo prinudna naplata.

  “Oni imaju dobro iskustvo i brzo sprovode postupak. Potrebna je izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Za početak verujemo da treba da preuzmu naplatu neporeskih prihoda, pa tek onda poreskih. I znamo da to neće moći brzo da se sprovede. To je naš predlog. Istovremeno se pripremaju izmene Zakona o izvršenju, radna grupa pri Ministarstvu privrede već radi na njima. One će preciznije regulisati i načelo srazmere”, navela je predstavnica NALED-a.

  Čini se da izvršitelji ovakva ovlašćenja već dugo priželjkuju. Naplata poreskog dinara odavno je u sferi interesovanja javnih izvršitelja. Još u junu 2015. godine njihova komora saopštila je da su izvršitelji “sposobni da efikasno naplaćuju i poreske dugove, ali je neophodno izmeniti određene propise”. Kao obrazloženje Komora izvršitelja tada je navela da bi “poboljšanje finansijske discipline u postupku naplate poreskih dugovanja znatno doprinelo stabilizaciji sistema javnih prihoda i vraćanju poverenja u državne institucije”.

  U pripremi su novi propisi koji bi trebalo da reše neke probleme u ovoj oblasti. Zakon o izvršenju, koji je u pripremi, trebalo bi da otkloni bar neke nedoumice i nepravilnosti koje su se dosad dešavale u izvršnim postupcima prinudne naplate. Počev od nepravovremenog obaveštavanja (“Okačili smo rešenje na oglasnu tablu suda”), preko nepoštovanja načela srazmere (isterivanje dužnika na ulicu i prodaja jedinog stana zbog duga koji iznosi 10 odsto od vrednosti nekretnine), do prodaje zaplenjenih stvari i kvadrata u bescenje (za manje od polovine tržišne vrednosti).

   

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • niko

   Kako se niko ne seti da ti tzv javni izvršitelji moraju da naplaćuju tek posle pravnosnažne presude iz suda, a ako to ne rade, onda pada u vodu da je ovo pravna država, jer više ne vredi da je sud jedino merodavan u rešenju sukoba između strana, ako oni nisu sposobni da se dogovore ?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE