Izvršitelji se neće "proširiti" na naplatu poreza

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izvršitelji se neće “proširiti” na naplatu poreza

  Predlog da se javnim izvršiteljima poveri prinudna naplata poreza i naknada prilikom prometa nepokretnosti neće se naći u izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

  Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) veruje da naplata poreskih prihoda na lokalnom nivou nije dovoljno dobra i da bi, umesto poreznika, javni izvršitelji bili daleko efikasniji.

  Radna grupa radi na novim rešenjima, a u Ministarstvu pravde uveravaju da se neće ići u širenje nadležnosti izvršitelja. U Ministarstvu finansija, s druge strane, kažu da će smernicu NALED razmotriti prilikom izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

  U Ministarstvu pravde, koje upravo radi na Nacrtu izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju, objašnjavaju da se, između ostalog dodatno razrađuje načelo srazmere. Razmatra se mogućnost ograničenja sredstava i predmeta izvršenja prodaje nepokretnih stvari kada su u pitanju komunalna potraživanja.

  Jedna od najvećih novina koje će se naći u okviru izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju jeste uspostavljanje elektronske platforme za prodaju pokretnih i nepokretnih stvari, što podrazumeva javno dostupnu, transparentnu prodaju ovih predmeta izvršenja, objašnjavaju u Ministarstvu pravde.

  Ne ide se u pravcu širenja nadležnosti javnih izvršitelja kada se radi o naplati poreskih obaveza. Ipak, Ministarstvo finansija, nadležno za poresku politiku, ne odbacuje ideju NALED.

  Smernica NALED predstavlja inicijativu koja će biti razmotrena kod narednih izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji između ostalog, uređuje redovnu i prinudnu naplatu poreza.

  Ukoliko javni izvršitelji eventualnim zakonskim izmenama dobiju u nadležnost i sprovođenje izvršenja radi naplate lokalnih javnih prihoda, svoje kapacitete će brzo prilagoditi novim nadležnostima, ističu u Komori javnih izvršitelja, koja podržava inicijativu NALED, ukoliko država, odnosno lokalne samouprave to prepoznaju kao svoj interes.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE