Izvršni direktor Majkrosofta ima genijalan poslovni savet i poruku za "sveznalice"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izvršni direktor Majkrosofta ima genijalan poslovni savet i poruku za “sveznalice”

  Satja Nadela (Satya Nadella), došao je na poziciju izvršnog direktora u Majkrosoftu (Microsoft) pre tri godine. Koristi kombinaciju efektivnog liderstva i briljantnih poslovnih poteza da bi ovoj tehnološkoj kompaniji vratio epitet „vodeći“.

  U jednom intervjuu za „Business Insider“, Nadela je naveo knjigu „Mindset“ psihologa sa Stanforda Kerol Dvek (Carol Dweck), kao inspiraciju za kulturu koju planira da uspostavi u Majkrosoftu.

  Evo šta on kaže:

  „Čitao sam ovu knjigu, ne u kontekstu poslovne i radne kulture, već u kontekstu obrazovanja moje dece. Autor opisuje jednostavnu metaforu dece u školi. Jedan od njih je „onaj-koji-sve-zna“ a drugi je „onaj-koji-sve-uči“. „Onaj-koji-sve-uči“ uvek će postići bolje i više, čak i kada „onaj-ko-sve-zna“ počinje sa većim urođenim sposobnostima.

  Ako se vratimo na posao: Ako to može da se primeni na momke i devojke u školi, može da se primeni i na direktora kao što sam ja, kao i na cele organizacije, kao što je Majkrosoft.“

  Ako bismo morali ovu briljantnu strategiju da sažmemo u jednoj rečenici bilo bi to:

  Nemojte biti sveznalica, budite učenjak.

  Kako je Nadela primenio ovaj način razmišljanja na Majkrosoft:

  Neki ljudi bi to mogli da nazovu brzo eksperimentisanje, ali što je važnije, mi to zovemo „hipotetičko testiranje“. Umesto da kažete „Imam ideju“, recite „Imam novu hipotezu, hajde da je testiramo, da vidimo da li je valjana, da proverimo kako bismo mogli brzo da je validiramo. Ako nije dobra, prelazimo na drugu.

  Nema ničeg lošeg u priznavanju neuspeha, ako hipoteza ne funkcioniše. Za mene, biti sposoban da se iznesu novi načini završavanja posla, novi načini postavke šta je neuspeh a šta je uspeh, kako neko dostiže uspeh – kroz niz neuspeha, niz testiranja hipoteza. To je na neki način pravi pristup.

  [preporucene_vesti ids=”260045, 264666″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  Piše: N. Veljković

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE