Jaki timovi se ne plaše borbe! Evo zašto - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Jaki timovi se ne plaše borbe! Evo zašto

Velike odluke proizilaze iz rigorozne analize i kontstruktivnih debata. Jedan od najvažnijih zadataka lidera jeste izgradnja svoje uloge lidera, kao i istrenirati svoj tim da predlažu ideje i donose zajedničke odluke.

Jedan od glavnih izazova sa kojima se susreće Brus Ekfeld, biznis kouč, jeste taj da se tim ne bori dovoljno. Najčešći problem je što se svi kreću u istom zacrtanom pravcu i ne postoji debata ili neslaganje, piše Inc.com. Brusov posao je da poveća „konstruktivni konflikt“ među članovima tima. Ovo su neki od saveta kako stvoriti dobar i jak tim:

Dobra debata je ključ!

Dobri lideri uče svoj tim kako da se uključe u dobru raspravu. Ključno je da raspravljaju o problemima, a ne da napadaju druge ljude. Tim koji se suoči sa ovakvim izazovom dolazi do novih ideja i boljih rešenja.

Znajte kada treba da „zapnete“

Jaki timovi znaju kada je neki zadatak važan i kada treba da zapnu i dovedu diskusiju do višeg nivoa. Oni, takođe, mogu da prepoznaju kada je neki problem jednostavan i kada taj proces može da se ubrza. Često timovi gube vreme na rešavanje nebitnog problema, dok s druge strane samo „prelete“ preko nečega što zahteva više angažmana.

Ne odustajte kao tim

Postoje slučajevi kada se pojedinac u timu ne slaže sa odlukom ostalih. Ako su svi čuli mišljenje pojedinca i ako je on u manjini, treba da krene napred zajedno sa odlukom grupe. Ključno je da tu odluku treba prihvatiti kao svoju. Važno je da svi u timu pružite punu podršku kada je konačna odluka u pitanju.

 

Iako je važno biti u sjajnom timu, treba imati u vidu da ljudi imaju različita mišljenja. Tim koji se uvek slaže i nema nikakvih poteškoća u donošenju važnih odluka, verovatno ne funkcioniše dobro. Jak tim zna da se moraju svi uključiti u „konstruktivni sukob“ , kako bi došli do najboljeg ishoda.

Izvor: BIZLife/Inc.com

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE