Javna preduzeća: Negde se deli dobit zaposlenima, a negde nadoknađuju gubici - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Javna preduzeća: Negde se deli dobit zaposlenima, a negde nadoknađuju gubici

  Radnici  javnih preduzeća, koja su 2017. godinu završila “u plusu”, imali su šansu da deo te dobiti osete. Vlada Srbije je 27. decembra dala saglasnost da državne kompanije od opšteg interesa deo profita podele sa zaposlenima. I većina je to i uradila, prenose Novosti.

  Ministarstvo privrede nadzire rad ukupno 37 javnih preduzeća i društava kapitala koja obavljaju delatnost od opšteg interesa. Ona su u 2017. godini ostvarila poslovni dobitak u iznosu od 31,77 milijardi dinara.

  Na početku te godine firme su bile znatno skromnije u očekivanjima. Nadale su se neto profitu od 4,3 milijarde dinara, ali su očekivanja premašile za 451 odsto, pa su završile sa čistom dobiti od 23,6 milijardi dinara. Deo te dobiti mogle su da daju zaposlenima.

  “Pošta Srbije” je, prema podacima Agencije za privredne registre, u 2017. ostvarila neto dobit od 2,23 milijarde dinara. Skoro 20 odsto te sume podelili su zaposlenima.

  Javna  preduzeća treću godinu zaredom posluju profitabilno, a zahvaljujući znatno poboljšanim rezultatima iz finansiranja, poslovnu 2017. godinu su završila sa dvostruko većim pozitivnim neto rezultatom, u iznosu od 29.029 miliona dinara, stoji u analizi Agencije za privredne registre.

  Uspešnije ukupno poslovanje javnih preduzeća ilustruje podatak da je ukupan broj profitabilnih preduzeća povećan sa 388 na 421. U negativnoj sferi je poslovalo 135 javnih preduzeća.

  Pravo da deo zarade podele zaposlenima iskoristili su i u “Elektromreži Srbije”. Oni su u 2017. godini, prema podacima APR, ostvarili neto dobit od oko tri milijarde dinara.

  “Srbijagas” je treći na listi dobitnika iz 2017. godine. Upisali su 16,7 milijardi dinara neto zarade. Ova firma, međutim, nosi i 49,5 milijardi dinara (na kraju 2017. godine) gubitka iznad nivoa kapitala.

  Vlada Srbije je dala saglasnost na Odluku o raspodeli neraspoređene dobiti JP “Srbijagas” Novi Sad, koju je doneo Nadzorni odbor JP “Srbijagas”, na sednici održanoj 24. oktobra 2018. godine,  kažu u “Srbijagasu”.

  Navedenom odlukom se neraspoređena dobit, koja je utvrđena u godišnjim finansijskim izveštajima sa stanjem na dan 31. 12. 2017, raspoređuje za pokriće dela gubitka JP “Srbijagas”, koji potiče iz ranijih godina. Dakle, odlukom nije predviđeno da se ista rasporedi osnivaču, a ni zaposlenima.

  Ista situacija je i u “Železnicama Srbije”. Oni su u 2017. imali dobit od oko 3,58 milijardi dinara, ali zbog gubitka koji prevazilazi kapital, radnicima nema šta da se podeli.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE