Javnim servisima 4 milijarde, ostalima 275 miliona

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Javnim servisima 4 milijarde, ostalima 275 miliona

  Pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović izjavila je u Nišu da je Ministarstvo kulture i informisanja ove godine izdvojilo za osam konkursa za sufinansiranje medijskih projekata ukupno 275 miliona dinara.

  Prema njenoj oceni, radi se o “skromnim sredstvima” s obzirom na to da u Srbiji postoji oko 2.300 medija.

  “Sa druge strane mi imamo jedno veliko izdvajanje koje sigurna sam da utiče na to da za sve druge medije izdvajamo skromnu cifru, a to je i dalje budžetsko finansiranje javnih servisa. Ove godine je to bilo četiri milijarde dinara”, izjavila je Trifunović na sastanku sa predstavnicima grada Niša i niških medijskih kuća.

  Trifunović je kazala da je izdvajanje za dva javna servisa veliko, jer je državna politika takva da su oni na vrhu liste prioriteta kada je reč o ostvarivanju javnog interesa u sferi javnog informisanja, a zbog slabe ekonomske snage stanovništva koje ne može da izdvaja više za taksu od sadašnjeg iznosa.

  “Trudićemo se da za narednu godinu obezbedimo što više para za medije, ali to ne obezbeđuje stabilno i dugoročno finansiranje lokalnih i regionalnih medija”, istakla je Trifunović.

  Ona je kazala da je najveći problem to što Zakon o javnom informisanju i medijima ne prepoznaje značaj lokalnih i regionalnih medija u ostvarivanju javnog interesa u sferi javnog informisanja, a praksa pokazuje da je njihov značaj veliki.

  “Glavna briga oko finansijske podrške lokalnim i regionalnim medijima, zapravo ostaje na lokalnim samoupravama. Ministarstvo će i ubuduće raspisivati konkurse za projektno sufinansiranje, ali cifra koja se izdvaja za to nije ni približno dovoljna za ovoliki broj medija”, rekla je Trifunović.

  Ona je podsetila da je Ministarstvo kulture i informisanja započelo izmenu Pravilnika o projektnom sufinansiranju medija jer se ispostavilo da je potrebna veća transparentnost i pravednija procedura kod konkursnog sufinansiranja.

  “Ne mogu se očekivati suštinske izmene pravilnika. One će biti više formalne prirode, budući da moraju biti u okviru postojećeg Zakon o javnom informisanju i medijima”, istakla je Trifunović.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE