"Jedna je stvar ako vi padnete sa 30 santimetara, a drugi sa 5 metara“. - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Jedna je stvar ako vi padnete sa 30 santimetara, a drugi sa 5 metara“.

  Biznismen Zoran Drakulić izjavio je će državne mere privredi omogućiti da se očuva zaposlenost ljudi u privatnom sektoru, ali ne deli „optimizam naših zvaničnika da će Srbija izaći iz krize brže od ostatka sveta“.

  „Deo smo evropske i svetske ekonomije, pa će i naš oporavak zavisiti od oporavka drugih ekonomija”, rekao je Drakulić u razgovoru za sajt Sindikata Nezavisnost, saopštio je danas taj sindikat koji podseća da je u petak, 7. avgusta, u Srbiji otvoren drugi državni paket mera pomoći preduzećima.

  Prema rečima Drakulića, „pravu veličinu krize osetićemo tek 2021“.

  „Jer oporavka sigurno neće biti u naredne dve do tri godine, što su i predviđanja mnogih svetskih ekonomista. Tačno je da će naš pad biti manji od drugih, ali to je rezultat toga što je i naš bruto društveni proizvod znatno manji od mnogih ekonomija sa kojima pokušavamo da se uporedimo“ istakao je Drakulić, vlasnik kompanije Point Group Int.

  Kako je objasnio, „jedna je stvar ako vi padnete sa visine od 30 santimetara, a drugi padnu sa 5 metara“.

  Drakulić, koji je i predsednik Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ sumnjičav je i povodom najava o rastu penzija i primanja u javnom sektoru.

  „Više puta sam naglasio da ovo nije vreme za štednju država treba da se usredsredi na postupke koji će omogućiti što manji pad BDP-a, ako treba i na teret rasta duga. U svakom sučaju protiv sam rasta plata u javnom sektoru i rasta penzija“, rekao je Drakulić.

  Prema njegovim rečima, „ovo je trenutak kada svi moramo da budemo solidarni i da sačekamo izlazak iz krize, novi rast BDP-a, kako bi se stvorili uslovi za rast penzija i plata u javnom sektoru“.

  Drakulić ocenjuje i da moratorijum na bankovne kredite predstavlja olakšanje za privredu, ali će se ona svejedno naći u velikim teškoćama kada dođe vreme za naplatu tih dugova.

  „Narodna banka Srbije i Ministarstvo finansija su odlaganjem otplate kredita značajno pomogli privredi.

  Međutim, nakon moratorijuma obaveze privrede dolaze na naplatu, što će stvoriti velike probleme i privredi i bankarskom sektoru“, rekao je Drakulić.

  „Ovo govorim“, naveo je, „iz razloga što će posledice epidemije biti višegodišnje. Bogate svetske ekonomije spremile su ogromna sredstva za oporavak svojih ekonomija u narednom periodu od tri do sedam godina“.

  Povodom velikih razlika u računicama o ukupnoj državnoj finansijskoj pomoći privredi Drakulić kaže da je reč o pogrešnim pristupima jer se „mešaju žabe i babe“.

  „Suštinski, privreda je na teret poreskih obveznika Srbije dobila u prvom paketu oko 800 miliona evra i u drugom paketu će to biti oko 320 miliona evra. Sve ostale mere su pomoć privredi, ali iste se moraju vraćati nakon prestanka moratorijuma, a poreske obaveze u 24 meseca počev od januara 2021. godine“, rekao je Zoran Drakulić za sajt Nezavisnost.org.

  Izvor: Beta/Nazavinost.org

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE