JOB za svakog učenika i studenta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  JOB za svakog učenika i studenta

  Prva faza uvođenja jedinstvenog informacionog sistema u prosveti biće završena u martu sledeće godine, kada će svakom učeniku i studentu u Srbiji biti dodeljen jedinstveni obrazovni broj (JOB).

  To je najavila savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Biljana Marić, objasnivši da će dodeljivanjem tog broja država biti u mogućnosti da učenike i studente prati kroz čitavo školovanje, od predškolskog obrazovanja, pa do fakulteta.

  JOB će predstavljati individualnu i neponovljivu oznaku koja se sastoji od 16 karaktera, a Marić kaže da je sve u skladu sa važećim propisma u oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i sa pravilima o zaštiti podataka o ličnosti.

  Ona dodaje da neće biti mogućnosti zloupotrebe, jer će se u informacionom sistemu svaki učenik voditi samo sa svojim jedinstvenim obrazovnim brojem, a svi ostali podaci ostaju dostupni samo na nivou ustanove.

  Ističe da će uvođenje JOB pojednostaviti procedure upisa u škole i na fakultete, pa više neće biti potrebno dostavljati silne dokumente prilikom prelaska sa jednog nivoa obrazovanja na drugi, jer će ceo set podataka pratiti učenika.

  Uvođenje celokupnog informacionog sistema u prosveti je složen proces, ukazuje Marić, pa će se njegovo uvođenje sprovoditi kroz četiri faze i trajaće do marta 2021. godine.

  Marić tvrdi da će roditeljima i učenicima informacioni sistem i podaci koji budu dostupnu pomoći će pri odabiru buduće škole i zanimanja, jer će se bolje sagledavati potrebe tržišta rada. Ona ukazuje i na to da korist od uvođenja jedinstvenog informacionog sistema neće imati samo prosveta, već i privreda.

  “Prvi put u Srbiji imaćemo tačan pregled koliko imamo učenika, u koje škole idu, nakon osnovnih škola u koje škole se upisuju, šta rade nakon toga, da li upisuju fakultete ili idu na tržište rada, koliko brzo su se zaposlili, gde su se zaposlili, za koju prosečnu platu, tako da ćemo imati praktično na jednom mestu celu sliku našeg obrazovnog sistema i naše privrede”, rekla je Marić.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE