Još malo pa će tehnološki divovi odlučivati koje ćemo vesti čitati i gledati

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Još malo pa će tehnološki divovi odlučivati koje ćemo vesti čitati i gledati

  U ne tako dalekoj budućnosti tehnološki divovi će odlučivati oko toga koje ćemo vesti smeti da gledamo, a alternativni će glasovi biti utišani, piše Džonatan Olbrajt (Jonathan Albright) za Gardijan (Guardian).

  Olbrajt je profesor, nagrađivan novinar i analitičar medija, kojije tokom istraživanja lažnih vesti naišao na neke „uznemirujuće stvari“.

  „Zanima me šira mreža koja je omogućila lažnim vestima da postanu tako važna tema. Ono najviše uznemirujuće što sam pronašao nisu faktičke pogreške, dezinformacije, niti politika. I ne, to nije ni Donald Tramp. Najstrašnije je to što to postaje poštapalica za sve s čime se ljudi ne slažu,“ piše Olbrajt i navodi da su platforme poput Fejsbuka i Tvitera optužene su za uticanje na izbore u SAD-u, kao i za referendum o Bregzitu.

  Olbrajt smatra da su lažne su vesti stvarne otkad smo razvili mogućnost komuniciranja, a da je ono što se promenilo – internet.

  “Jesu li lažne vesti kad nam „Google Maps“ ne da najbrži put do odredišta? Kad lažna recenzija na Amazonu utiče na odluku o kupovini? Lažne su vesti više ono što možemo potvrditi kao stvarno, nego ono što možemo identifikovati kao lažno.“

  On piše da su nezavisni mediji već sad ugroženi novim platformama Fejsbuka i Gugla, a da globalne kompanije moraju osigurati da manji alternativni izvori vesti nisu zahvaćeni njihovim čišćenjem.

  Olbrajt piše da ne zna praktično rešenje za lažne vesti, ali da smer u kome se kreće taj da će se zatrti alternativni glasovi i cenzura sadržaja koji se bavi određenim temama.

  „Filteri budućnosti bi lako mogli doći do toga da će normalno biti filtriranje sadržaja koji nije u skladu s etabliranim interesima. To nije samo problem levice, desnice ili centra. To je nova stvarnost. U sledećoj deceniji će pametni filteri koje će razviti tehnološke kompanije vagati legitimnost informacija pre nego publika to može sama učiniti”, zaključuje Olbrajt za Gardijan.

  [preporucene_vesti ids=”254147″]

  Izvor: Gardijan

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE