Južni tok postaje Srpski tok - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Južni tok postaje Srpski tok

  Preduzeće Južni tok, koje je formirano zbog projekta istoimenog gasovoda, uskoro će biti preimenovano u Srpski tok i sa novim imenom gradiće trasu za plavi energent od Bugarske do Srbije, saznaje Blic.

  Zbog ovakvih planova, Srbijagas će se zadužiti kratkoročnim kreditom od 15 miliona evra, a taj novac je namenjen za dodatno uvećanje kapitala. Tako će umesto gašenja kompanije, formirane 2011. godine zajedno sa Gaspromom, ona biti finansijski osnažena i ponovo aktivirana.

  Drugim rečima, Srpski tok će se pojaviti u svojstvu glavnog izvođača radova druge trase gasovoda “Turskog toka”, odakle bi od 2019. godine trebalo da se Srbija snabdeva.

  Iz srpskog čvorišta gas koji prolazi ispod Crnog mora će se isporučivati i za druge zemlje jugoistočne Evrope jer ukrajinska trasa neće više biti u funkciji. Zato se i novim zaduživanjem Srbijagasa uvećava kapital preduzeća Južni tok.

  Izvor Blica iz Srbijagasa tvrdi da su preimenovanje kompanije kao i njeni novi zadaci dogovoreni između državnog rukovodstva Rusije i Srbije. Nedavno je u Beogradu boravio predsednik Gasproma Aleksandar Miler, koji je pored razgovora sa Dušanom Bajatovićem imao susret i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

  Tada je precizirano da posao oko gasovodne trase od Dimitrovgrada treba da nosi preduzeće Južni tok. Međutim, pošto se sada trasa menja, moraće da se definišu novi zadaci koji uključuju i geološka istraživanja zemljišta nove putanje. Sa rokovima se kasni jer problemi nastaju zato što padaju tenderi koje Srbijagas raspisuje.

  Da bi se to izbeglo, dogovoreno je da sve ide preko preduzeća Južni tok, odnosno Srpski tok, jer tamo je većinska vlasnička struktura ruska, pa je i sistem javnih nabavki drugačiji, objašnjava sagovornik Blica.

  Još nisu precizno definisane cifre, ali procene su da bi gasovod kroz našu zemlju koštao nešto više od 100 miliona evra. Isti izvor dodaje da će i Gasprom izdvojiti određena finansijska sredstva u potporu firme Srpski tok.

  Evropska unija je prebacila u srpski budžet 49,7 miliona evra i te pare su na računu Ministarstva finansija. Uskoro bi trebalo da se prebace na račun preduzeća “Južni tok”.

  Ono što se zna to je da je predsednik Vučić insistirao da sada ruska strana da garanciju da će završiti alternativni gasovod, što nije bio slučaj sa prvobitnim projektom “Južnog toka”, kaže izvor.

  Izvor: Blic

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE