KAD PRE? Zaražene dve sestre u VRTIĆIMA u Leskovcu i Vlasotincu - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KAD PRE? Zaražene dve sestre u VRTIĆIMA u Leskovcu i Vlasotincu

  Koronavirus registrovan je kod dve trijažne medicinske sestre koje su radile na prijemu dece u vrtićima u Leskovcu i Vlasotincu, objavile su Južne vesti. Direktorka tvrdi da nema mesta panici.

  Južne vesti podsećaju da su nadležni najavljivali masovno testiranje svih zaposlenih u vrtićima pre otvaranja, kao i da će raditi samo oni čiji test na koronavirus bude negativan.

  Ipak, u ponedeljak 11. maja je na posao došla trijažna sestra u jednom od obdaništa Predškolske ustanove “Milka Dimanić” u Vlasotincu, opštini koja je pred kraj epidemije bila žarište.

  Zašto je došla na posao ako nije imala negativan test, direktorka Snežana Filipović odgovara da je raspored napravljen unapred, a sestra je na posao stigla malo pre rezultata testa.

  “Mi smo testirani 9. maja i poslali smo spisak radnika koji rade od ponedeljka. U ponedeljak ujutru u 7 i 15h su mi javljeni rezultati. Samo je ona bila pozitivna bez ikakvih simptoma i odmah vraćena kući. Na sebi je imala svu opremu i vizir. Dežurna vaspitačica je merila deci temperaturu na ulazu, a sestra je samo uzela dokumentaciju. U tom trenutku je bilo samo jedno dete”, rekla je direktorka.

  Dodaje da nema mesta panici i da su svi ostali zaposleni, koji su testirani 9. maja, njih 42, negativni. Ostali zaposleni koji čekaju rezultate, prema tvrdnjama direktorke, nisu na poslu i počeće da rade tek kada dobiju test.

  Na koronavirus je pozitivna i trijažna sestra u Predškolskoj ustanovi “Vukica Mitrović” u Leskovcu. Direktorka Jasmina Anđelković Đorđević tvrdi da ta sestra nije bila u kontaktu sa decom koja su krenula u ponedeljak u vrtiće.

  “U vreme kada je potvđeno da ima virus nije bilo dece u vrtiću, to je bilo prošle nedelje, nije imala kontakte sa decom. Nema više ni jedan pozitivni, testirani smo svi koji smo bili sa njom u nekom kontaktu i svi smo negativni. 150 je testirano i samo je ona pozitivna, ali joj je to potvrđeno u nedelji kada se nije radilo sa decom”, rekla je direktorka.

  Ombudsman pokrenuo postupak

  Kako bi utvrdio zašto su zaposleni u vrtiću u Vlasotincu počeli da rade sa decom pre nego što su dobili rezultate testova na virus korona, Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole Ministarstva prosvete, Predškolske ustanove “Milka Dimanić” i Doma zdravlja u Vlasotincu.

  Ono što su novinari pitali direktorku ove ustanove – zašto je zaposlena došla na posao bez negativnog testa na virus, sada ispituje Zaštitnik građana.

  Ove institucije koje Ombudsman kontroliše su dužne da u roku od 15 dana daju sve relevantne činjenice i okolnosti i to upravo da bi se utvrdilo zašto su zaposleni u vlasotinačkom vrtiću počeli da rade sa decom pre nego što su im stigli rezultati testiranja na koronu.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE