Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

KADA i KUDA će se moći iz Srbije: U Grčku na more tek od 1. jula

Mnogi građani Srbije se nadaju da letnja sezona još uvek nije propala, a prema prvim podacima letovanje i turistički obilasci i dalje su pod znakom pitanja. Nakon što su zbog koronavirusa uvedene mere zabrane prelaska granica, neke zemlje su polako počele da ih otvaraju uz posebne uslove, dok su neke još uvek zatvorene.

Šta to znači za naše građane i da li će, i pod kojim uslovima moći da uđu u željene zemlje, još uvek je neizvesno.

Hrvatska se početkom ove nedelje skoro potpuno otvorila za strance, a državljani EU i državljani BiH i Srbije mogu slobodno da uđu u Hrvatsku, bez mera samoizolacije.

U prva 24 sata, otkako je Hrvatska prva u EU počela s popuštanjem mera pri ulasku, državnu je granicu prešlo 667 stranih državljana.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima izuzev osobama koja su zdravstveni radnici, osoba kojima je potrebno lečenje, prekograničnih radnika, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara.

Ministar zdravstva Severne Makedonije Venko Filipče je izjavio da počinju regionali sastanci o koordinaciji otvaranja granica i aerodroma tako da putovanje bude zdravstveno bezbedno, međutim on je najavio i da će Komisija za zarazne bolesti zatražiti produžavanje vanrednog stanja u Severnoj Makedoniji, uvedenog pre dva meseca zbog pandemije.

O otvaranju crnogorskih granica odlučiće Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, saopštili su iz Uprave policije Crne Gore.

Srbija će otvoriti granice od 1. juna sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Albanijom i Bosnom i Hercegovinom.

Turisti će u Grčku ponovno moći da dolaze od prvog jula, potvrdio je grčki premijer Kirjakos Micotakis.

„Otvorićemo turizam 1. jula ako to bude ispravno i za one koji žele da putuju i za našu turističku industriju”, rekao je Micotakis.

Za sada je poznato da je za putovanje u Grčku neophodno imati negativan test na koronavirus ne stariji od 72 sata.

Nemačka planira da počne ovog vikenda otvaranje svojih granica sa nekim susednim zemljama, dva meseca posle njihovog uvođenja zbog pandemije koronavirusa, a cilj nemačke vlade je da se od sredine juna ponovo uspostavi potpuno slobodan putnički saobraćaj, najavio je u sredu ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

Austrija od sredine juna otvara svoje granice prema Nemačkoj, a trenutno se pregovara i o otvaranju granica prema ostalim susednim zemljama.

Izvor: BIZlife

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE