Kada je HRVATSKI MASK počinjao, teško je mogao zamisliti ovakav uspeh (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kada je HRVATSKI MASK počinjao, teško je mogao zamisliti ovakav uspeh (VIDEO)

  Nakon što je odjeknula vest da je Porše dodatno povećao svoje ulaganje u Rimac Automobile, povećavši svoj udeo u vlasništvu kompanije na 24%, Mate Rimac se prisetio svojih početaka i zanimljivog projekta kojim se tada bavio, a koji ga je podstakao da se zainteresuje za autonomna vozila.

  Još 2013. godine Rimac, koga zovu i hrvatskim Elonom Maskom, je za jednu nemačku firmu razvio ne potpuno autonomno vozilo, ali viziju autonomnog vozila koja vozi na daljinski. Kako sam kaže, pre tog projekta je smatrao da je autonomna vožnja neinteresantna i nije razmišljao o konceptu mobilnosti kao usluge.

  „U počecima firme smo radili razne prototipove za druge firme i na taj način preživljavali. Radili smo sulude projekte koji drugi nisu mogli ili nisu želeli da rade. 2013. kad nas je bilo 10-ak u firmi, krenuli smo da radimo za jednu veliku nemačku firmu. Rekli su nam svoju viziju budućnosti – usmeno, bez ikakvih specifikacija… Kupac je hteo da razvijemo i izradimo prototip na osnovu njihove ideje. Kvaka je bila da sve to moramo da unutar 90 dana jer inače im rezervacija budžeta za projekt propada i ide u drugu kasu“, priča Rimac.

  Ovo je, navodi, bio jezik velike korporacije za „nećemo vas platiti ako ne odradite nešto što je gotovo nemoguće“. Međutim, on i njegov tim su uspeli i za tri meseca napravili ovo vozilo.

  „Da, to je stvarno vozilo i ja sam se provozao jednom s tim do Samobora. Cilj je bio pokazati kako bi budućnost mobilnosti mogla izgledati. Auto naravno nije sam vozio nego je imao džojstik za upravljanje između sedišta i daljinski za potrebe ovog vide“, priseća se Rimac.

  Ističe da je, s obzirom na budžet, vreme, znanje i veličinu ekipe koju su imali na raspolaganju, ovo nešto na šta je i danas ponosan i što mu je otvorilo oči u kojem smeru bi trebalo da ide budućnost individualne mobilnosti.

  „Imali smo i koncept lepe izvedbe sa pravim dizajnom eksterijera – ne sklepanca sa cevima, ali za to nije bilo vremena ni novca. Eto, sa takvim stvarima smo na početku opstajali. Krpili smo kraj s krajem i često kasnili sa svojim obavezama, ali smo opstali. Hvala svima koji su učestvovali u stvaranju ove sulude naprave“, kaže Mate Rimac.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE