Kada porodica preminulog nema obavezu da otplati njegove dugove banci?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kada porodica preminulog nema obavezu da otplati njegove dugove banci?

  Porodica preminulog člana nema obavezu da otplati njegove dugove u bankama ukoliko se ne sprovede ostavinska rasprava.

  U tim slučajevima banka otpisuje preostale rate za kredit, kreditnu karticu ili dozvoljeni minus. Ako je postojao zajam s hipotekom, tada banka može da je aktivira i da naplati dug, ili da ga preuzme neko od članova porodice.

  Ukoliko dođe do ostavinske rasprave, onda članovi porodice koji nasleđuju imovinu imaju obavezu i da preuzmu dugove, pišu Novosti.

  Ali banka na svaki način, čak i kada nema uslova za pokretanje ostavinske rasprave, pokušava da naplati svoja potraživanja. Tako Beograđanki J. Kostić posle smrti supruga već godinu dana dolazi na njegovo ime opomena da izmiri dug prema kreditnoj kartici.

  Ostavinsku raspravu nisam pokretala, jer sva imovina, odnosno stan u kojem smo zajedno živeli, pripada meni. Obavestila sam banku, odnosno odnela sam umrlicu na šalter, i rekli su da je sve u redu“, priča sagovornica Novosti, i dodaje “Ali i dalje svakog meseca šalju izvod po tekućem računu i ratu za karticu na ime mog pokojnog supruga. Ponovo sam intervenisala, i opet su mi rekli da ja nemam nikakve obaveze zbog njegovih zaostalih dugova.”

  Advokat Dragan Petrović kaže da članovi porodice ukoliko žele da vrate kredite ili druge obaveze prema bankama, iako nisu naslednici, mogu to da učine, ali i ne moraju. U slučaju da je preminuli imao, na primer, stambeni kredit, koji uvek ima hipoteku kao obezbeđenje, da ne bi ostali bez stana, naslednici moraju da nastave s njegovom otplatom.

  I za ostale kredite i kartice supružnici i deca treba da vrate dugove. Kada se ne otvara ostavinska rasprava, odnosno preminuli nema nikakve imovine i nije poreski obveznik, onda banka takav dug otpisuje.

  Ima građana starijih i od 80 godina koji imaju razne zajmove, od gotovinskih do stambenih. Banke su ih uglavnom obezbedile sa životnim osiguranjem i hipotekama i te dugove naplaćuju od osiguranja ili prodajom nekretnine koja je pod zalogom.

  Banke vrlo često naplatu potraživanja koja se ne izmiruju na vreme daju specijalizivanim agencijama koje klijente često zovu da ih pitaju kada će da plate dugove. I u slučajevima kada dođe do smrti zaduženog, pozivaju familiju, iako na to nemaju pravo.

  Izvor: BIZLife/Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE