Vladeta Jerotić - Kako biramo partnera i kakva je uloga roditelja u tome

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako biramo partnera, i kakva je uloga naših roditelja u tome, po Vladeti Jerotiću

  Ima li istine u staroj poslovici – „Gledaj majku, biraj ćerku“? Na ovo pitanje psihologija velikim delom može da da odgovor. Tačnije, psihologija dopunjuje – gledaj oba roditelja. Naravno, postoje izuzeci.

  Prošlo je to vreme kada su roditelji birali svojoj deci bračne partnere. Ipak, ovaj običaj i dalje traje u nekim islamskim zemljama, u Indiji, a možda i u Africi i Južnoj Americi.

  Vladeta Jerotić u dnevnom listu „Politika“, od 30. decembra 2017. godine, piše o tome kakva je uloga naših roditelja kada biramo bračne partnere, odnosno kada se zaljubljujemo. Dakle, kako se zaljubljujemo? Slučajem ili skrivenom zakonitošću? Jerotić kaže da dubinska psihologija u XX veku ukazuje na odlučujuću ulogu oba roditelja u kasnijem izboru partnera njihove odrasle dece. Poznata u psihologiji, dobrim delom i dokazana, identifikacija deteta sa oba roditelja (kada su prisutni u ranom detinjstvu, do treće, četvrte godine deteta) ostravlja trajan trag u nesvesnom biću deteta koje će kasnije, kada se i ako se bude zaljubilo, birati, nesvesno oca ili majku „prepoznajući ih“ u budućem mužu ili ženi.

  Kako Jerotić piše, ovako određeni izbor partnera može da bude srećan ili nesrećan, a zavisi od toga kakvi su roditelji bili. Zamislite identifikaciju devojčice čiji je otac bio alkoholičar i nasilnik. I ne samo alkoholizam, tu su različiti spektri lošeg karaktera.

  Ne treba zanemariti ni pozitivan izbor partnera – odnosno biranje partnera prema pozitivnim osobinama roditelja sa kojima se dete identifikovalo. I eto gde dolazi ona stara poslovica – „Gledaj majku, biraj ćerku“.

  Još jedno pitanje koje se nameće jeste – da li ima „slobodnog“ izbora partnera? Po Jerotiću, ovakav slučaj postoji ali veoma je redak. Javlja se kod „individuiranih“ pojedinaca, kod onih koji su ostvarili težak put „od individue do ličnosti“.

  [preporucene_vesti ids=”280563″]

  Izvor: BIZLife/Politika

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE