Kako da budete srećni? Pohađajte najpopularniji kurs Jejla ikada - BESPLATNO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako da budete srećni? Pohađajte najpopularniji kurs Jejla ikada – BESPLATNO

  Profesorka psihologije sa Univerziteta Jejl Lauri Santos je 2018. godine pokrenula kurs za sreću. Glavna tema kursa pod nazivom „Psihologija i dobar život“ je odgovor na pitanje šta znači sreća u svakodnevnom životu, ili kako danas biti srećan.

  Svaki četvrti student ovog Univerziteta se prve godine prijavio na kurs čime je to postao najpopularniji kurs na Jejlu ikada.

  Nakon „poplave“ interesovanja, profesorka Santos kreirala je besplatan onlajn kurs „The Science of Well-Being“ (Nauka o sreći), na platformi Coursera čije je pohađanje potpuno BESPLATNO!

  Kurs daje pregled istraživanja o sreći, a zatim vodi studente kroz praktične promene koje mogu da učine kako bi poboljšali svoju „svakodnevnu sreću“.

  Nekoliko praktičnih saveta

  Santos je ponudila i nekoliko praktičnih saveta čija primena će vam pomoći da budete srećniji.

  1. Započnite razgovor sa strancem

  Dokazano je da vas povezivanje sa ljudima oko sebe čini srećnijim, takozvano neobavezno ćaskanje. Ali to se ne odnosi na virtuelnu komunikaciju već komunikaciju licem u lice, makar ona trajala i veoma kratko.

  2. Meditirajte

  Da li se teško fokusirate jer ne možete da zaustavite vrtlog misli u glavi? Santos preporučuje meditaciju koja će vam pomoći da smirite te misli i ostanete prisutni i pribrani.

  3. Donosite manje odluka

  Donošenje manjeg broja odluka recept je za veću sreću. Većina ljudi veruje da će ih mnoštvo različitih mogućnosti učiniti srećnijim, međutim, nauka kaže suprotno. Mentalno je iscrpljujuće biranje između previše opcija. Ona čak preporučuje uvođenje ograničenja u vašem odlučivanju kako biste ublažili teret izbora.

  4. Bavite se nekom aktivnošću iz čistog zadovoljstva

  Postavljanje ciljeva je primamljivo, ali ne ako zapravo ne želite da ih ostvarite. U stvari, postavljanje ciljeva moglo bi da doprinese tome da manje uživate u nekoj aktivnosti – naročito ako ste se time bavili samo iz ljubavi. Pokušajte nešto da preduzmete ili da se bavite nekim hobijem bez cilja.

  5. Nazovite prijatelja

  Imate nekoliko slobodnih minuta? Nazovite prijatelja s kojim dugo niste razgovarali. Ne, nemojte im slati poruku, pozovite ih. Santos kaže da je ovo jednostavan, naučno podržan, način da poboljšate svoje raspoloženje.

  6. Zapišite na čemu ste sve zahvalni

  Vodite dnevnik sreće u koji ćete upisivati tri stvari na kojima ste zahvalni. Istraživanje je pokazalo da ćete verovatno videti pozitivne efekte za samo dve nedelje.

  7. Spavajte dovoljno

  Nedovoljno sna utiče na vaše mentalno i fizičko zdravlje. Pokušajte da spavate u isto vreme svake večeri, i držite telefone, tablete van spavaće sobe.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE