Kako da promenite negativne reči koje svakodnevno izgovarate

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako da promenite negativne reči koje svakodnevno izgovarate

  Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

  Da li često koristite negativne reči u svom govoru? Reči imaju veliku moć na vašu sposobnost da kreirate uspeh i ličnu sreću. Ipak, retki su oni koji svesno biraju šta izgovaraju.

  Evo jednog primera sa koučing sesije za lidere gde se dosta fokusiram na jačanje snaga. Upitao sam klijenta: „Kako ocenjuješ svoju komunikaciju sa kolegama, jesi li zadovoljan?“. „Pa, rekao bih da nije tako loša“, odgovorio je. „Da li znaš da tvoj mozak ne prepoznaje negaciju u ovakvoj rečenici, već samo reč „loša“?“, rekao sam mu i zatim objasnio zašto je važno da pazi na reči koje koristi.

  Istraživanja pokazuju da upotreba negativnih reči može da izazove promenu struktura u mozgu koje regulišu memoriju, osećanja i emocije. Zato je jako bitno da naučite kako da promenite negativne fraze koje svakodnevno izgovarate sebi i drugima.

  Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ih transformišete i napravite pozitivan uticaj na svoj mozak:

  • Počnite da koristite “JOŠ UVEK”

  Ovo je jedna od najmoćnijih fraza koju bi trebalo da uvedete u svoj vokabular. Ljudi se mahom fokusiraju na ono što im ne ide od ruke, na sve ono čime su nezadovoljni: „Ne znam kako da smršam“, „Ne zarađujem koliko bih želeo/la“, „Ne mogu to da uradim za tako kratko vreme“. Međutim, ako dodate „još uvek“ na kraju svake slične rečenice, vi ste već promenili vaša osećanja i stav da nešto ne možete, u nešto čemu stremite. „Još uvek“ sugeriše da će se nešto desiti u budućnosti i unosi nadu i optimizam.

  • Izbacite “ZAUZET(A) SAM”

  U današnjem poslovnom svetu svi su uvek zauzeti, u konstantnoj borbi sa vremenom. Sigurno ste i vi nekada morali da kažete: “Žao mi je, ali sam zauzet(a)”. Zauzetost upućuje na puno posla, pa čak i poteškoće da se završi neodloživ zadatak. Predlažem da prestanete da govorite da ste zauzeti i šaljete svom mozgu poruku koja negativno utiče na vašu produktivnost. Umesto toga, recite da vam je popunjen raspored. Tako ćete eliminisati smetnje ali, s druge strane, i motivisati sebe da postignete željeni rezultat. Kada prestanete da žurite da postignete previše stvari odjednom, vaši zauzeti dani postaće vaši produktivni dani!

  • Izbacite “TREBALO BI” i “POKUŠAĆU”

  “Trebalo bi” ne upućuje na pozitivnu akciju. Kada je podsticaj da nešto uradite eksterne prirode, vi zaboravljate zašto nešto radite. Motivacija za bilo kakvu akciju mora da dođe iznutra. Zato predlažem da umesto “trebalo bi” počnete da koristite “hoću”. Na primer: “Hoću da počnem da vežbam češće!”, a ne „trebalo bi“. Tako vaša rečenica dobija mnogo više snage i odlučnosti.

  Takođe, „pokušaću“ nije najbolji izbor reči. Pokušati implicira da postoji mogućnost za neuspeh. Izbacite ovu reč iz vašeg govora. Umesto toga, ako nešto želite da uradite recite sebi „Uradiću to!“, i zauzmite pozitivan stav. Ako nešto ne želite da radite, nemojte da pokušavate zato što bi trebalo.

  Mala promena reči u vašem govoru može značajno da promeni stanje uma, kreira optimizam i pomogne vam da poboljšate komunikaciju na poslu ili kod kuće. Zato pažljivo birajte vaše reči.

  Koje negativne fraze se nalaze u vašem rečniku?

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Zoran Milovanović

   Odličan i znimljiv tekst! Pozitivizam u govoru vodi ka pozitivizmu u ponašanju a samim tim i u relizacijama onoga što radimo. Tako treba! Ogist Cont!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE