Kako do posla u SLOVENIJI? 30 firmi stiže u Srbiju i nude 4.500 radnih mesta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako do posla u SLOVENIJI? 30 firmi stiže u Srbiju i nude 4.500 radnih mesta

  Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje organizovaće dva sajma zapošljanja u Srbiji na kojima će učestvovati približno 30 slovenačkih poslodavaca što će biti mogućnost da se susretnu poslodavci iz Slovenije i oni koji traže posao iz Srbije i na taj način se direktno povežu.

  Sajmovi će biti održani 19. i 26. septembra u Beogradu i Nišu.

  Početkom meseca  započelo je sprovođenje Sporazuma između Vlada Slovenije i Srbije o zapošljavanju srpskih državljana u Sloveniji i Protokola o sprovođenju Sporazuma između dve vlade o zapošljavanju naših državljana u Sloveniji. Ovaj sporazum donosi organizovaniji i uređeniji način posredovanja i zapošljavanja radnika po uzoru na zaposlenje radnika iz BIH, što znači veću pravnu sigurnost radnika.

  Postupak izbora radnika će početi na inicijativu slovenačkog poslodavca, koji će Zavodu Republike Slovenije za zapošljavanje prijaviti slobodno radno mesto, dok će se obaveštenje o njemu i izbor kandidata obavljati u Srbiji.

  Izdavanje radne dozvole zatražiće slovenački poslodavac, koji će takođe pokriti troškove postupka izdavanja dozvole. Radna dozvola će biti izdata na tri godine uz mogućnost produženja, a boravišnu dozvolu će radnici morati da dobiju posebno.

  Ugovor o zaposlenju će morati da bude zaključen najmanje na godinu dana, a poslodavac se može odlučiti i za najviše tromesečni probni rad. Prvu godinu radnik mora biti zaposlen kod poslodavca za koga je dobio radnu dozvolu, a po isteku jednogodišnjeg zaposlenja, radnik će imati slobodan pristup tržištu rada, što znači da će moći da se zaposli kod drugih poslodavaca, ali će novo zaposlenje u Sloveniji morati da potraži u roku od 30 dana, odnosno do isteka perioda u kome će imati pravo na novčanu naknadu za nezaposlenost. U suprotnom, biće započet postupak vraćanja radnika u Srbiju.

  Pored radne dozvole, radnik mora u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u matičnoj državi odnosno u upravnoj jedinici u Sloveniji dobiti još jedinstvenu boravišnu dozvolu i dozvolu za rad. Dozvola, izdata prema Sporazumu, važi za saglasnost Zavoda za izdavanja jedinstvene dozvole.

  U cilju što bolje informisanosti zainteresovane javnosti, 19. i 26. septembra Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje će organizovati sajmove zapošljavanja u Srbiji: u Beogradu i Nišu. Na sajmovima će učestvovati približno 30 slovenačkih poslodavaca, uključujući kompanije Krka d.d., Lek d.d., UKC Ljubljana, Revoz d.d., koncern Kolektor, Spar Slovenija d.o.o., Poslovni sistem Mercator d.d. i drugi. Detaljnije informacije o izlagačima koji učestvuju na raspolaganju su na posebnoj internet stranici: https://www.posaousloveniji.rs/  

  Preduzeća koja učestvuju pri Zavodu ove godine objavila su više od 4.500 slobodnih radnih mesta, što pokazuje koliko je veliko interesovanje i potreba za zapošljavanjem u određenim privrednim delatnostima.

  Na sajmovima u Beogradu i Nišu će biti prisutni i predstavnici dva zavoda za zapošljavanje, a od kojih će svi zainteresovani moći da dobiju više informacija o bilateralnom sporazumu Srbije i Slovenije. Za sve posetioce biće organizovana i kraća predavanja tokom kojih će biti predstavljeni uslovi za rad i životni uslovi u Sloveniji. Tokom sajma u Beogradu, ova predavanja biće održana od 13, 15 i 17 časova u sali Japanski salon u Sava centru.

  Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje je u prošloj godini izdao više od 9.900 saglasnosti za zaposlenje i radnih dozvola srpskim državljanima, što predstavlja četvrtinu svih izdatih dozvola i saglasnosti. Najviše ih se zapošljava u delatnosti saobraćaja i skladištenja, građevinarstva i u prerađivačkim delatnostima. Državljani Srbije su se u prošloj godini u Sloveniji zapošljavali prvenstveno kao vozači teških kamiona i tegljača, varioci, elektroinstalateri, alatničari, zidari, kuvari i tesari.

  Osim toga, slovenački poslodavci su ove godine najčešće tražili radnike za jednostavne poslove u prerađivačkoj delatnosti, čistače, poslužitelje, vozače teških kamiona, zidare, konobare, prodavce, zavarivače itd.

  Na sajmu će, pored rukovodstva Zavoda i saradnika koji rade u oblasti zapošljavanja stranaca u Sloveniji i saradnje s poslodavcima, učestvovati i predstavnici slovenačkog Ministarstva za rad, porodicu, socijalna pitanja i ravnopravnost: Tilen Božič, državni sekretar i Mitja Bobnar, generalni direktor Direktorata za tržište rada i zapošljavanje.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE