Kako je Japan savladao koronavirus BEZ RESTRIKCIJA kretanja i okupljanja - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako je Japan savladao koronavirus BEZ RESTRIKCIJA kretanja i okupljanja

  Broj zaraženih od koronavirusa u Japanu pada i smanjio se na nekoliko desetina, iako ta zemlja nije imala mere restrikcije kao većina drugih, piše Blumberg.

  Građanima nisu bile nametnute nikakve restrikcije kretanja, poslovi od restorana do frizera ostali su otvoreni, a nisu razvijene nikakve aplikacije za praćenje.

  U Japanu ne postoji centar za kontrolu i prevenciju bolesti, a u zemlji je testirano tek 0,2 odsto populacije, što je jedna od najmanjih stopa u razvijenim državama.

  Od koronavirusa umrlo je manje od 800 ljudi, a u Tokiju, koji je jedno od najgušće naseljenih područja u Japanu, broj novozaraženih je većinom jednocifren.

  “Samo gledajući broj umrlih, jasno je da je Japan bio uspešan, a ni stručnjaci ne znaju zašto”, rekao je Mikihito Tanaka, profesor komunikologije sa Univerziteta Vaseda i član savetničke grupe za koronavirus.

  Mediji su objavili listu 43 moguća razloga zbog kojih je Japan bio uspešan u borbi protiv koronavirusa, a ona uključuje različite faktore, od kulture nošenja maski, malog broja gojaznih ljudi, do relativno rane odluke da se zatvore škole, pa čak i pretpostavke da Japanci prilikom govora zbog karakteristika jezika ispuštaju manje kapljica.

  Jedan od važnijih faktora je činjenica da je Japan vrlo brzo počeo s traženjem kontakata, a to je bilo moguće jer u japanskim zdravstvenim centrima više od polovine medicinskih sestara ima iskustva u praćenju zaraza.

  Japan se koncentrisao na traženje klastera na pojedinim lokacijama, kao što su klubovi i bolnice, kako bi locirali zarazu pre nego što ona izmakne kontroli.

  Da se dobro pripremi za epidemiju, Japanu je pomoglo i usidrenje kruzera “Dajmond princes” u februaru, gde se zarazilo više stotina ljudi, što je pomoglo japanskim stručnjacima da vrlo rano dobiju vredne podatke o tome koliko brzo i lako se virus širi.

  Kao još jedan faktor navodi se i razvijena svest o zdravlju koja postoji kod japanskih građana.

  Izvor: Index.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Душица Гавриловић

   Sta Vas cudi uspesnost Japana koji je poznat po disciplini i brzini delovanja.?

  • jasna

   Sada bar znamo i zašto smo mi ovako prošli, jer te osobine ne posedujemo. Mada, i ovakvi kakvi smo, dobro smo prošli. Pri tom mislim da su gradjani pokazali mnogi više odgovornosti i discipline neko vlast.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE