Kako je srpski privrednik "odustao" od borbe za 21. vek

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako je srpski privrednik “odustao” od borbe za 21. vek

  “Tata a što se ti deješ?”. “Zato, sine, da ne bi morao da ideš preko kad porasteš. Da ubijemo ovaj 16. vek pre tvog 21. rođendana”.

  Ovim rečima je jedan naš privrednik pokušao da objasni svom malom sinu zbog čega se svraćanje u Poštu po paket sa pet minuta odužio na sate tokom kojih je njegov tata na tri nivoa nadležnosti zaposlenima uzalud  pokušavao da objasni da mu pečat NIJE potreban da bi podigao pošiljku. I tako je poslednjih šest godina.

  “Preko naših partnera iz BizNeta izvršili smo promenu biznis MTS paketa, potpisali nove ugovore i poručili nove telefone i to sve elektronski. Bez ijednog pečata. Bez ičega. Neverovatno, zar ne? Ali, uvek ima ono ali, posle par dana kada je stigao paket morali smo da odemo u Poštu da ga preuzmemo. Tamo nisu hteli da nam daju paket bez pečata”, priča preduzetnik Darko Vidić, poznati borac protiv pečata.

  A onda je počela Sizifova borba.

  “Prvo sam se posvađao sa zaposlenim i edukovao ga iz oblasti zakona i primeni prava (iako on nije ništa kriv niti se šta pita). Onda sam zvao šefa. Došao je šef smene. Sa njim sam se posvađao i takođe edukovao o zakonima i pravu. Potom sam tražio upravnika. Otišao kod upravnice i sa njom razgovarao čitavih sat vremena pokušavajući da objasnim da njihov interni pravilnik nije jači od zakona. Nažalost, u Srbiji se zakoni ne poštuju, niti su se ikada poštovali, i svako radi šta god poželi. Džaba sva digitalizacija i 21. vek. Ne može bez lupanja pečata”, navodi Darko.

  Sav besmisao situacije u kojoj se našao, iako već šest godina važi Zakon o privrednim društvima kojim pečat nije obavezan, Darko ne može ni da prepriča. Kaže da je celu situaciju doživeo sa teškom mučninom u želudcu. A onda opisao i samu bezizlaznost jer u Srbiji trenutno ne može drugačije.

  “Kao ponekad impulsivan čovek, reagovao sam žustro i snažno, zapretivši Pošti i MTSu da ćemo raskinuti ugovore, preći kod konkurencije. Nakon raspitivanja, konkurencija je još gora. Podsećam, mi smo samu promenu paketa i poručivanje telefona izvršili bez ijednog fizičkog potpisa i pečata. To nema kod konkurencije, koja zahteva još više papirologije i birokratije. A isto sarađuje sa Poštom, pa ne postoji mogućnost promene kurirske službe, tako da od menjanja operatera nema mnogo vajde”.

  A onda je kontaktiran o strane vrha MTS-a i “potpisao je kapitulaciju”.

  “Obavestili su nas da možemo preuzeti paket bez pečata. Odbio sam. Ne želim da budemo izuzetak, želim da budemo pravilo. Shvatiši sve to, kao i činjenicu da kolege moraju raditi svoj posao (za šta im trebaju novi paketi i novi telefoni) odlučio sam da se ultimativno ponizno vratim u poštu, lupim pečat i preuzmem paket. Da ostane zapisano crnim slovima u istoriji vremena nebeske Srbije. Usput, podneo sam pisani zahtev za izjašnjenje o razlogu zbog kojeg Pošta krši zakon. Za šta sam skoro i dobio odgovor koji sam javno podelio na društvenim mrežama”, objašnjava Vidić.

  Tim, kako kaže, poniznim činom, je i zvanično “odustao” od borbe za 21. vek.

  “Jer jednostavno nije moguće. Od 2012. godine postoji zakon o privrednim društvima koji dozvoljava firmama da ne koriste pečat. U ovom slučaju krivica je isključivo najvišeg rukovodstva Pošte. Oni su ti koji 6+ godina krše zakon i ne usklađuju sopstvene pravilnike sa istima. Zaposleni na šalteru apsolutno nije ni za šta kriv. On poštuje zvanične procedure svoje kompanija. A zna se ko sagledava, upodobljuje, menja i donosi pravilnike”.

  “Ne znam da li vi i vaši čitaoci shvatate, pa ću ponoviti još jednom: Donet je zakon u kojem je na 10 strana takstativno navedeno koji zakoni, koje firme i koji pravilnici moraju biti promenjeni kako se ne bi tražio pečat, a sve zato što te firme i institucije nisu godinama poštovale zakon. Možda da ponovim još jednom…”, zaključuje Vidić.

  Podsetimo, o problematici pečata u Srbiji već smo pisali. (link na tekst pečat naš nasušni – decenija borbe)

  Na pitanje ko je u ovom slučaju “zakazao”, Vidić kaže da se ne zna ko je pre zakazao, i to na svim nivoima. “Od najvišeg nivoa Republike Srbije u vidu Vlade koja nije dovoljno decidno, jasno i oštro reagovala na kršenje zakona, pa sve do rukovodstva državnih institucija poput Pošte, Carine, Poreskih uprava i svih onih koji maltretiraju građane i privredu. Mora to mnogo oštrije, ali za to nažalost nema volje, ni političke ni kolegijalne”.

  Izvor: BIZLife

  Foto: youtube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE