Kako nastaviti poslovanje i da li je ključno TESTIRANJE SVIH ZAPOSLENIH?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako nastaviti poslovanje i da li je ključno TESTIRANJE SVIH ZAPOSLENIH?

  Piše: Vladan Zlatić, vlasnik firme NOVOMATIK HEM

  Vlasnik sam male firme od 14 zaposlenih i bavimo se servisiranjem u termoenergetici i osim administrativnih poslova u kancelariji, rad se većinom odvija na terenu. Na početku epidemije bilo je odmah jasno da nije moguće obezbediti bezbedan rad za radnike. Odlazi se kod klijenta, poslovi traju po nekoliko dana, osim kontakta sa ljudima u firmi domaćinu potrebno je organizovati smeštaj i ishranu što u uslovima epidemije nije moguće, a da budemo sigurni da neće doći do zaraze.

  Trenutno su radnici na prinudnom odmoru , po jedno od nas dežura u kancelarijama i ako treba da se da neka ponuda to se radi od kuće. Plate za mart smo isplatili, imamo još rezerve, ali ŠTA DALJE?

  Jasno je da njedna administracija sama ne može da se izbori sa ovim problemom, najavljeno je da će ograničenja biti ukinuta a da problem neće biti rešen i ostaćemo prepušteni sami sebi.

  Ko god poslove izvršava “na terenu“ bio je suočen i do sada sa obavezom da klijentima dostavlja spiskove radnika, potvrde njihovih lekarskih pregleda, obuke, razne obrasce itd.

  Smatram da je jedini način da se što pre nastavi poslovanje uvođenje obaveze testiranja zaposlenih na COVID19. Dakle spas nam je jedini TESTIRANJE, TESTIRANJE, TESTIRANJE… Iskoristiti naredne nedelje izolacije da se radnici organizovano testiraju . Svaka firma koja ima potrebe da angažuje servisere zahteva da dostave potvrde da su radnici negativni na COVID 19 a takođe testira svoje zaposlene.

  U prvom talasu se testiraju svi koji se bave uslužnim delatnostima a zatim i ostali zaposleni. Organizaciju i troškove testiranja snose same firme što je uslov koji je minimalan za benefit da počnemo da radimo.

  Zabrana kretanja ostaje za penzionere i nezaposlene a o njima brine državna administracija, što im u svakom slučaju umanjuje problem jer zaposlene “testira“ poslodavac.

  Problem je broj testova i analiza koje treba uraditi ali zato je neophodno dozvoliti da privatne laboratorije rade testove. Verujem da bi se u kratkom vremenu moglo organizovati da se kapaciteti podignu do potrebnog nivoa.

  U početku bi bilo neophodno da se testiranja rade češće, na primer na svakih 15 dana, zatim bi se taj period produžio kako epidemija jenjava.

  Ne moraju ova testiranja da budu “zvanična“ tj epidemiolozi neka rade svoj posao, mi samo pomažemo i stvaramo uslove da počemo da radimo. Na državnoj administraciji ostaje stvarna borba protiv epidemije, ali ne brinu za zaposlene u privatnom sektoru, potrebno je testirati zaposlene u državnoj administraciji, poljoprivrednike i koga sam sve propustio…

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE