Kako prepoznati "slabog" menadžera - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako prepoznati “slabog” menadžera

  Biti jak menadžer ne znači primenjivati silu i na taj način biti dominantan. Upravo suprotno – snažni menadžeri su dovoljno jaki da vode tim kroz poverenje, dok oni koji su slabi moraju da koriste snagu svojih radnih mesta kako bi ih ljudi slušali.

  Jaki menadžeri upravljaju kroz poverenje. Oni veruju članovima tima i svojim zaposlenima. Ne moraju da “šefuju”. Slabi menadžeri ne veruju sebi dovoljno da bi mogli da upravljaju na taj način.

  Forbes ističe pet znakova koji pokazuju da je menadžer slab, ali da se pretvara da je jak:

  Ne mogu zatražiti pomoć. Kada menadžer koji je slab nije siguran šta da uradi sledeće, neće pitati svoj tim. Umesto toga će prebaciti posao na druge, reći će “samo to uradi, ja sam menadžer i rekao sam ti šta hoću”.

  Potreban im je “žrtveni jarac”. Kada takav menadžer primeti da nešto nije u redu, imaće samo jedno na umu – da nekoga okrivi. Jak menadžer će preuzeti odgovornost za sve što ne radi kako treba ili nije po planu, takav će nešto naučiti iz toga. Slab menadžer ne može da preuzme odgovornost.

  Ne mogu da kažu “ne znam”. Slab menadžer se plaši da kaže da nešto ne zna. Jaki menadžeri će naučiti nešto i iz grešaka i uspeha, dok slabi neće, jer nisu otvoreni za takvu vrstu saznanja.

  Oni mere sve. Jaki menadžeri su fokusirani na velike ciljeve. Oni prate izreku “Najvažnije je održavati glavu stvar glavnom stvari”, dok se slabi menadžeri bave malim, beznačajnim stvarima. Slabi menadžeri se oslanjaju na merenje umesto na procenu kada upravljaju ljudima.

  Ne mogu da kažu “žao mi je”. Oni ne mogu da podnesu kritiku bilo kakve vrste. Njihov ego je previše lomljiv da bi podneo tako nešto.

  Jedan od najvažnijih faktora za satisfakciju na poslu je ličnost vašeg menadžera za koga radite. Zaslužujete da radite za nekoga ko može da bude “čovek”.

  Izvor: Forbes

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE