Kako pronaći MENTORA koji će vam pomoći da POBOLJŠATE karijeru

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako pronaći MENTORA koji će vam pomoći da POBOLJŠATE karijeru

  Potrebno je mnogo hrabrosti da biste zakoračili u preduzetnički svet i započeli svoju karijeru. Obrazovanje može da vam pomogne, kao i vaše prethodno iskustvo.

  Ali, da biste zaista zablistali, potrebno je da vas neko vodi na tom putu. Šeril Sandberg (Sheryl Sandberg) kaže da žene koje imaju mentore postižu mnogo više, i imaju više samopouzdanja na poslu. Isto bi moglo da se kaže i za muškarce.

  Mentorstvo je važno jer šta god da počinjete da radite novo – bilo da je u pitanju nova oblast kojom se bavite, novi posao, ili pak nova vrsta posla (započinjete svoj biznis), može da bude preveliki izazov za vas. Ali, naći pravog mentora nije nimalo lako. Nalaženje pravog mentora iziskuje naporan rad, ambiciju i upornost.

  Evo kako naći sjajnog mentora.

  Razmislite šta želite od mentora

  Pre nego što uopšte počnete da tražite, razmislite šta želite i šta vam je potrebno od vašeg mentora. Zapitajte se da li vam je potrebna pomoć oko trenutnog projekta ili neko na duže vreme ko zna sve tajne oblasti kojom se bavite.

  Dakle, morate da znate šta vam je krajnji cilj, odnosno šta želite da postignete da biste pronašli osobu koja će vas dotle i dovesti.

  Pokažite svoj potencijal mentoru

  Kontaktirati nekog i reći mu „Da li želite da budete moj mentor?“ nije način da pristupite nekome.

  Umesto da idete od osobe do osobe i pitate, zašto im ne biste pokazali šta možete da uradite? Pokažite svoj potencijal. Pokažite im svoje cenjene projekte, ili ako pratite njihov rad, napišite im neke komentare, eventualno kako biste to vi uradili i slično.

  Vaš mentor će želeti da zna za šta ste sposobni, i na čemu bi još moglo da se radi.

  Bolje da to bude neko koga već znate

  Mentor ne treba da vam bude neko koga uopšte ne poznajete, već neko ko vam je ili blizak, ili ga poznajete preko nekog ili iz neke „priče”, sa događaja… To bi mogao da bude neko sa kim radite, ili poznanik. Lifehack piše da bi to mogao da bude i neki vaš komšija.

  Ali, smatramo da je važnije da taj neko bude stručnjak u svojoj oblasti i da ima volje i umeća da vas podučava.

  Pružite i vi nešto u znak zahvalnosti

  Odnos koji planirate da započnete trebalo bi da bude dvosmeran. Nemojte biti sebični i očekivati da ne date ništa za uzvrat. Nijedna osoba ne želi da radi besplatno.

  Iskoristite svoje sposobnosti da im pomognete na nečemu što rade, podržite ih, dajte i vi svoje mišljenje. Na taj način znaće da mogu da računaju na vas, i da niste samo zainteresovani da ih iskoristite.

  Doći do karijere kakvu ste oduvek želeli nije lak posao, i skoro ju je nemoguće postići onako kako ste želeli. Ali samo pomislite na one kojima se divite – i oni su morali od nečega da počnu.

  Prihvatite da ćete imati loše trenutke, ali ne dozvolite da vas odvuku na dno. Budite čvrsto na svojim nogama, držite glavu gore i budite istrajni.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE