Kako reagujete na izazove života?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako reagujete na izazove života?

  Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

  Jednoga dana ćerka se požalila ocu da je nesrećna i da ne zna šta će sa svojim životom. Bila je umorna od konstantne borbe sa životnim izazovima. Čim bi jedan problem rešila, drugi bi odmah nastao. Njen otac, kuvar, odveo ju je u kuhinju. Uzeo je tri šerpe, napunio ih vodom i stavio na vruć šporet. Kada je voda u svakoj šerpi počela da ključa, u jednu je stavio krompir, u drugu jaja, a u treću zrna kafe. Zatim je ostavio šerpe da još neko vreme budu na vatri, ništa ne govoreći. Ćerka je nestrpljivo čekala, radoznala da sazna šta njen otac radi. Nakon 20-ak minuta, otac je isključio šporet. Prvo je izvadio krompire i stavio ih u činiju, zatim je izvadio jaja i stavio ih u činiju, a potom uzeo i šerpu sa kafom i sipao je u šoljicu.

  Okrenuo se ka ćerki i upitao je: „Šta vidiš?“ „Krompire, jaja i kafu“, odgovorila je brzo. „Pogledaj bolje“, rekao je „i dodirni krompire“. Kada ih je dodirnula, primetila je da su mekani. Zatim joj je rekao da uzme jaje i da ga oljušti. Nakon što mu je skinula ljusku, videla je tvrdo skuvano jaje. Napokon, rekao joj je da uzme kafu. Njena bogata aroma izmamila joj je osmeh na lice. „Oče, šta ovo sve znači?“, pitala je. Onda joj je objasnio da su krompir, jaje i kafa, svi bili pod istim teškim uslovima – u ključaloj vodi. Međutim, svako od njih je reagovao na drugačiji način. Krompir je prvo bio jak, tvrd i nepopustljiv, ali je u ključaloj vodi postao mek i slab. Jaje je najpre bilo krhko sa tankom ljuskom koja je štitila njegovu tečnu unutrašnjost, ali kada je stavljeno u ključalu vodu, njegova unutrašnjost postala je tvrda. Ipak, zrna kafe učinila su nešto jedinstveno. Nakon što su bila u ključaloj vodi, ona su promenila vodu i napravila od nje nešto novo.

  „Koja si ti?“, pitao je ćerku. „Kada nepovoljne okolnosti dođu na tvoj prag, kako reaguješ? Da li si krompir, jaje ili zrno kafe?“

  Teži da reaguješ kao kafa

  Poenta ove interesantne priče je da nije bitno šta ti se dešava u životu, već kako ćes da reaguješ na ono što se dešava oko tebe. Ja sam u različitim momentima u životu bio sva tri. U mladosti sam češće bio „krompir“, krivio sam okolnosti za ono u čemu nisam bio toliko uspešan. Kada sam malo sazreo i započeo svoje studije, prestao sam da budem „krompir“, a sve više sam počeo da budem „jaje“. Počeo sam da uviđam da su nepovoljne okolnosti odlična prilika za učenje, prilika za moj lični rast i razvoj. Koliko god ponekad bile teške i nepoznate, iz novih okolnosti izlazio sam jači i mudriji. Sada, nakon stečenog iskustva, kako poslovnog, tako i životnog, težim da uvek budem „kafa“. Težim da svako iskustvo pretvorim u nešto pozitivno, da vidim nešto vredno što ranije ne bih i da nađem nešto što će mi izmamiti osmeh na lice.

  Sve je u stavu!

  Teški momenti će te sigurno zadesiti u životu, ali na tebi je iz kog ćeš ugla da ih gledaš – da li ćeš biti „krompir“, „jaje“ ili „kafa“, da li će te situacija slomiti, ili ćeš iz nje ojačati i okrenuti je u svoju korist. Od čega to zavisi? Od tvog stava. On je najvažnija stvar na svetu za uspeh. Važnija od novca, obrazovanja, veština, i talenata… stav određuje kvalitet tvog života. Okolnosti ne mogu uvek da se kontrolišu, ali mogu tvoji stavovi, misli i emocije. Ti si taj koji će da odluči da li će da sedi i tuguje, bude ljut i ogorčen, ili će da kaže: „Sve je u redu. Drago mi je što se to desilo, jer razumem da je ovo prilika za rast i kreativnost“. Ti možeš naći misli koje će učiniti da se osećaš bolje i prevaziđeš situaciju. Tvoji stavovi menjaju iskustva i oblikuju tvoj život. Čim to shvatiš, počećeš da osećaš unutrašnji mir. Videćeš da je kontrola u tvojim rukama.

  Zapamti, bez obzira na prošlost uvek možeš izabrati….

  Jesi li krompir, jaje ili zrno kafe? 

  Kreiraj pozitivne stavove uz Synergy Talents

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE