Kako se Hrvati bore za opstanak sela: Kuća za 1 KUNU plus podsticaji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako se Hrvati bore za opstanak sela: Kuća za 1 KUNU plus podsticaji

  Hrvatska opština Legrad odlučila je da 19 nekretnina u vlasništvu opštine proda za jednu kunu. Cilj ovakve akcije je zaustavljanje nestajanja sela.

  Uz kuću za jednu kunu, budući stanari mogu računati i na 25.000 kuna (oko 388.000 RSD) opštinskih podsticaja za uređenje i obnovu nekretnine.

  Ivan Sabolić, načelnik opštine Legrada, mesta na granici Podravine i Međumurja, za manje od tri meseca prodao je za po jednu kunu četiri kuće u vlasništvu te opštine, i na taj način broj stanovnika povećao za osam odraslih i čak 11 dece, dok je 12. na putu. To je bilo polovinom maja.

  Za ove povoljne uslove čulo se sve do Rusije, piše Poslovni dnevnik, a princip je vrlo sličan onom koji praktikuju Italijani: tamošnja napuštena sela vape za ljudima i naraštajem, pa se kuće prodaju za 1 evro, kako bi sela oživela. Ovo je ujedno i način da se zaustavi masovno napuštanje sela, jer mladi odlaze u grad, u potrazi za boljom budućnošću.

  Prednost u kupovini kuće ili gradilišta za kuću imaju mlade porodice do 40 godina. U prvom krugu četiri porodice su ispunile uslove i pripremaju se za preseljenje u Legrad.

  U ponudi je još 15 kuća.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE