Kako Srbija može do godišnjeg rasta od 5 odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako Srbija može do godišnjeg rasta od 5 odsto

  Srbija bi prodajom brojnih preduzeća u državnom vlasništvu i uklanjanjem trgovinskih barijera mogla da udvostruči veličinu sopstvene ekonomije u naredne dve decenije, smatra šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

  “Ako bude sprovodila snažne reforme u narednih 12 do 18 meseci, Srbija bi mogla da počne da ostvaruje privredni rast od četiri ili pet posto u roku od dve godine”, izjavio je Ndegva u intervjuu za agenciju Rojters.

  Prema njegovim rečima, Srbija bi mogla da udvostuči veličinu svoje ekonomije, ukoliko održi rast od pet procenata tokom narednih 15 godina.

  Privreda Srbije je porasla po stopi od oko dva odsto u prošloj godini, a u 2018. se očekuje rast od 3,5 odsto, navodi Rojters.

  Kao najveće tržište u regionu Zapadnog Balkana, Srbija će, kako ocenjuje Ndegva, imati najveću korist od uklanjanja trgovinskih barijera u regionu.

  Ndegva dodaje da Srbija trenutno troši oko tri odsto BDP na subvencije za oko 600 preduzeća u vlasništvu države. “To možete promeniti”, naglašava Ndegva i dodaje da bi se privatizacijom državnih kompanija ili povećanjem njihove efikasnosti moglo postići da one doprinose BDP.

  Srbiji su, prema njegovim rečima, potrebne reforma poreske administracije i povećanje predvidivosti poslovnog okruženja radi privlačenja investitora.

  Zemlja kandidat za članstvo u EU mora da poveća investicije na između 22 i 25 odsto BDP sa prosečnih 18 odsto BDP, koliko je to iznosilo u proteklih pet godina, naveo je Ndegva.

  Rojters podseća da je ovaj region 90-ih godina bio uzdrman sukobima, a Ndegva upozorava da bi političke tenzije mogle ponovo da ugroze perspektive rasta. “Imali ste jedan rat, tako da je važno shvatiti da je dijalog o stabilnosti izuzetno važan”, poručio je Ndegva.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE