Kako su seljaci iz okoline Čačka rebnuli državu po džepu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako su seljaci iz okoline Čačka rebnuli državu po džepu

   Piše : Milenko Vasović

  Na krompiru može da se zaradi i kad ne rodi. Apelacioni sud u Kragujevcu nedavno je potvrdio presudu suda iz Čačka da država isplati 32 miliona odštete petorici domaćina koji su 2015. godine ostali bez prihoda od njiva pod krompirom zbog nerada i nemara državnih službenika.

  Ma koliko se činilo da je ova vest bitna samo za ovu petoricu proizvođača, ona ipak ima i širi značaj. Presuda se posredno tiče svih nas, jer nikad se ne zna na koga će namerno ili nebrigom država “udariti”.

  Sudije su presudile da je država, odnosno Ministarstvo poljoprivrede. krivo što je petorici proizvođača propao krompir na 200 hektara i što su te godine ostali bez prihoda. Doduše, nije sudu bilo teško da donese odluku jer su činjenice jasne kao dan, ali trebalo je imati petlju.

  Seljaci su tužili dotično Ministarstvo što ih nije na vreme obavestilo da zaštite krompir od moljaca pa su njive potpuno uništene. Stručnjaci iz Ministarstva, zaduženi za signaliziranje opasnosti, sami su se namestili za presudu. Oni su kada je napast tamanila rod spavali. Obaveštenje o opasnom moljcu poslali su nekoliko meseci kasnije, u avgustu, kada je već vreme za vađenja krompira. Ni tada se nisu mrdnuli iz kancelarije već su “moljce okačili na sajt” kao da seljaci nemaju druga posla nego da vise na Internetu. Tipično za činovnike, i lepo su se uklopili u novosadske minijature “Državni posao”.

  I umesto da priznaju krivicu, da odu na teren , da pomognu seljacima da se šteta nekako umanji, da nađu načina da im se taj gubitak sanira, oni su se pravdali i ćutali. I oterali oštećene na sud.

  Ono što sud ne može a valjalo bi da ministar poljoprivrede učini, jeste da te “stručnjake za moljce” udari po džepu. Ne da ih otpusti već da im godinu, dve, odbija od plate. Da se opamete i da služe za nauk drugima. Ne možeš nemarom da ugrožavaš egzistenciju drugih.

  Ovaj čačanski primer nam pokazuje da pojedinac može da se izbori protiv birokratije i sistema koji ne funkcioniše. Koliko god da su sudovi spori i na strani države, ne treba odustajati od pravde i naknade štete. Državu treba braniti i čuvati, ali iz njenih redova treba isterati moljce, parazite, glodare.

  Zato ih tužite kadgod možete, kad nisu nabavili lekove, kad ne okrpe rupe na putevima, kad vam zakinu penziju, kad vam ne uplate doprinose, kad vam naplate veći porez, kad vas ne štite od grada, kad vam zbog nestašice struje propadnu zamrzivači… Baš kao što tužite banku kad vam naplati nepostojeći trošak. Samo ih tako možemo naterati da rade ono zbog čega ih plaćamo.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • s@s@

   mislim da seljaci nisu u pravu, generalno, mi kao narod smo kao ovi seljaci, sedimo i cekamo da neko mesto nas radi ... dobijaju subvencije ya sve i sve i svasta pa jos neko da ih upozorava na bube a njemu njiva ispred nosa pa kad su videli stetocine, zasto nisu reagovali nego cekali da im se javi primer, u Trgovistu se zatvorila i poslednja benziska pumpa, i sta radi preCednik opstine, mesto da se pokrene da sam resi problem on pise pismo preCedniku ... takav je 90% nas narod ... navikao da neko mesto njega razmislja

  • Dovla

   Da li je ministarstvo trebalo da zaposli 2000 ljudi koji ce svakodnevno ici od kuce do kuce po selima i saopstavati im to i traziti potpis i pecat da su primili informaciju o tome o cemu ih obavestavaju? Koliko bi nas tek kostalo da moraju to da rade za svako obavestenje? Koliko bi mi tek tada bili ljuti kako se nas novac od poreza trosi? Veoma nerealan tekst ste objavili.

  • slobo

   Mesto poljoprivrednih stručnjaka je na polju, a ne u kancelariji. Zamislite rudarskog inđinjera koji nikada nije obišao jamu i rudare. On je tamo svaki dan, Poljoprivrednici su registrovani, znaju se pravila igre i nemojte pisati nebuloze kada ne znate pravla igre

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE