Kako Švajcarci čuvaju digitalno blago (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako Švajcarci čuvaju digitalno blago (VIDEO)

  Švajcarske banke su oduvek važile za najbezbednije na svetu, a to se odnedavno odnosi i na kriptovalute. U alpskoj republici postoji visokoobezbeđeni bunker, u kome bogataši čuvaju svoje digitalno blago.

  Start-ap kompanija „Xapo“ iz Silicijumske doline opremila je u tu svrhu nekadašnji glavni štab švajcarske vojske u Hladnom ratu.

  Iza blindiranih vrata i Faradejevih kaveza čuvaju se digitalne valute, tačnije, ključevi do njih, piše ekonomski magazin „Kvarc“.

  U decentralizovanoj „glavnoj knjizi“ kriptovaluta nazvanoj „Blokčejn“ registrovani su vlasnici bitkoina i iznos koji poseduju. Da bi se napravila izmena, odnosno obavila novčana transakcija, vlasnici bitkoina moraju da imaju taj ključ. Ako se ključ izgubi, više niko nema pristupa digitalnoj valuti.

  Kriminalci mogu da se domognu privatnog ključa vlasnika bitkoina tako što će hakovati računar na kojem je sačuvan, a „Xapo“ tvrdi da su ti ključevi najbezbedniji u njihovom trezoru.

  Svaku transakciju verifikuju još dva trezora te kompanije koja se nalaze na drugim kontinentima. Posredstvom video-uključenja proverava se identitet klijenta, ali to nije sve. Ukoliko bi klijent bio prisiljen da obavi transakciju pod pretnjom, „Xapo“ bi prepoznao opasnost na osnovu lozinki, koje su poznate samo klijentu.

  Najvažnije transakcije obavljaju se na licu mesta — skeniranjem prsta, uključujući i merenje pulsa. Samim tim, prevaranti ne mogu da „podmetnu“ odsečen tuđi prst.

  „Blumberg“ navodi da se u trezoru u Švajcarskoj čuvaju bitkoini u vrednosti od deset milijardi dolara. To je, doduše, svega sedam odsto ukupne ponude bitkoina, ali start-ap kompanija, koja je osnovana pre samo četiri godine, prema kriterijumu „vrednost transakcija“, ima više „ulaganja“ nego 98 odsto od ukupno 5.700 banaka širom SAD, piše „Blumberg“.

  Prednost kompanije „Xapo“ je što nema konkurenciju. Dok mnogi privatni vlasnici kriptovaluta čuvaju svoje „ključeve“ na kućnom računaru, institucionalnim investitorima potreban je drugačiji nivo bezbednosti i profesionalnosti.

  Iza trezora „Xapo“ stoji Argentinac Venses Kasares, koji se neumorno trudi da probudi interesovanje bogataša iz tehnološkog sektora za kriptovalutu. On, međutim, veruje isključivo u bitkoin, pa je to jedina kriptovaluta koja se čuva u njegovom bunkeru.

  Neki kritičari iz branše smatraju da Kasaresove mere bezbednosti oduzimaju previše vremena. Za samo jednu transakciju potrebna su dva dana, dok je za javnu bitkoin transakciju na internetu potrebno između 15 i 45 minuta.

   

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE