Kako teško vreme ujedinjuje LJUTE RIVALE - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Kako teško vreme ujedinjuje LJUTE RIVALE

Tehnološki divovi Google i Apple, dve rivalske kompanije zajedno će razvijati tehnologiju za sprečavanje širenja koronavirusa.

Kompanije na čijim sistemina rade gotovo svi pametni telefoni u svetu napraviće novu aplikaciju koja bi trebalo preko blututa da prati kretanje ljudi i analizira ko se s kime druži i dolazi u kontakt.

Kad su dve osobe u blizini, njihovi telefoni mogu razmene anonimni identifikacioni ključ i zabeleže kontakt.

Ako se kasnije utvrdi da je jedna osoba pozitivna na koronavirus, sistem će obavestiti druge korisnike koji su im bili bliski, da su došli u kontakt i da bi mogli da zatraže medicinsku pomoć.

Svi podaci koji se na ovaj način prikupe biće transparentno dostupni javnosti, najavile su dve kompanije, a garantuju i sigurnost podataka korisnika.

Još uvek nije sasvim jasno kako će garantovati anonimnost podataka, a neki stručnjaci su već izrazili svoju zabrinutost oko udruživanja dva giganta koje su vodeće u prikupljanju podataka korisnika.

Udružuju se i farmaceutski giganti

Dva najveća svetska proizvođača vakcina udružuju snage kako bi razvili vakcinu protiv koronavirusa.

Farmaceutske kompanije GlaxoSmithKline i Sanofi u „normalnim okolnostima“ su konkurenti, ali je u konferencijskom pozivu sa novinarima, izvršna direktorka GSK-a Ema Volmsli rekla da pandemija koronavirusa predstavlja „neviđenu globalnu pretnju zdravlju“, i da su stoga neophodni novi načini poslovanja.

“Pridružujemo se Sanofiju u saradnji bez presedana koja okuplja dve najveće svetske kompanije za proizvodnju vakcina sa proverenim tehnologijama za pandemije, a sve u cilju razvoja odgovarajuće vakcine protiv virusa COVID-19”, rekla je Volmsli.

GSK se nada da će partnerstvo značajno smanjiti vreme potrebno za razvoj vakcine. U normalnim okolnostima, može biti potrebna i decenija da vakcina izađe na tržište.

Kako navode mediji, njihov plan je da vakcina bude dostupna u drugoj polovini 2021. i to će predložiti i regulatornim telima kako bi se procedure “olabavile”.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE