Kakva prava imate kao RFZO osiguranik na letovanju i pod kojim USLOVIMA?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kakva prava imate kao RFZO osiguranik na letovanju i pod kojim USLOVIMA?

  Za sve one koji se odluče da ove godine idu na letovanje, valjalo bi da znaju kakva prava imaju kao osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, odnosno državnog zdravstvenog osiguranja.

  To je važno znati jer polise putnog osiguranja koje prodaju domaće osiguravajuće kuće ne pokrivaju troškove lečenja ako se korisnik razboli od korone.

  Iako to ne omogućava ni zdravstvena zaštita koju obezbeđuje RFZO, kao njihovi osiguranici ipak imate pravo na pružanje hitne medicinske pomoći u inostranstvu.

  Da biste mogli na takvu pomoć da računate ako se u inostranstvu razbolite od korone, neophodno je da pribavite obrazac pre nego što krenete na put.

  Reč je formularu koji se zove Potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu.

  Sa ovom Potvrdom osiguranici imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja samo u slučaju hitne medicinske pomoći kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje osiguranih lica.

  Procedura izdavanja Potvrde je besplatna a izdavanje vrši nadležna filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

  U 20 zemalja važi državno osiguranje

  Inače, Srbija ima potpisan sporazum sa 20 zemalja u kojima se može besplatno koristiti zdravstveno osiguranje RFZO, uz posedovanje dvojezičnog obrasca o osiguranju.

  RFZO ima sklopljene međudržavne ugovore sa Austrijom, Belgijom, BiH, Bugarskom, Velikom Britanijom, Italijom, Luksemburgom, Mađarskom, Severnom Makedonijom, Nemačkom, Poljskom, Rumunijom, Slovačkom, Francuskom, Holandijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Češkom, Slovenijom, Turskom.

  Iako Grčka ne spada u grupu zemalja sa kojima Srbija ima sporazum o zdravstvenom osiguranju, oni su odlučili da će turistima koji se zaraze dok su u poseti Grčkoj platiti kompletan smeštaj, što može biti olakšavajuća okolnost u slučaju eventualne zaraze.

  Na isti korak se pre nekog vremena odlučila i kiparska vlada, pa će vam, u slučaju da se zarazite dok ste u poseti Kipru, biti plaćen smeštaj, hrana, piće, lekovi, ali i troškovi članova porodica.

  Šta ako niste uzeli dokumenta pre odlaska na put?

  Ukoliko dvojezični obrazac nije izdat pre polaska na put, a ukazana je hitna medicinska pomoć u inostranstvu, dvojezični obrazac se, na zahtev inostranog nosioca zdravstvenog osiguranja, može i naknadno izdati, ako je ova mogućnost predviđena međunarodnim ugovorom.

  U slučaju da osigurano lice nije pribavilo dvojezični obrazac pre odlaska u zemlju sa kojom Srbija ima sporazum i hitne zdravstvene usluge budu naplaćene, po povratku u zemlju osigurano lice podnosi direkciji RFZO-a zahtev za naknadu troškova.

  Ako osigurano lice nije pribavilo potvrdu pre odlaska na put u zemlju sa kojom Srbija nema potpisan sporazum, a platilo je troškove hitnog lečenja, osigurano lice nema pravo na naknadu tih troškova.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE