Kaliforniji milijarde od legalizacije marihuane

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kaliforniji milijarde od legalizacije marihuane

  Legalizacija marihuane mogla bi u Kaliforniji da otvori 20.000 radnih mesta i donese 4,2 milijarde dolara prihoda, pokazuje studija Univerziteta u Stoktonu, objavljena uoči referenduma o legalizaciji.

  U najnaseljenijoj američkoj saveznoj državi referendum o dopuštanju uživanja u toj lakoj drogi održaće se 8. novembra, a ispitivanja javnog mnijenja pokazuju kako će birači podržati predlog o legalizaciji.

  Studija o ekonomskoj isplativosti legalizacije koju je napravilo University of Pacific pokazuje kako Kalifornija, a posebno područje oko grada Sakramenta ima potencijal da postane američki centar industrije kanabisa.

  “Regija Sakramenta može postati za kanabis ono što je Detroit bio za automobile u smislu proizvodnje i inovacije”, ističe za Rojters Daniel Conway, partner u firmi Truth Enterprises koja se bavi investiranjem u poslovanje s kanabisom.

  Radi se o jednoj o stotinjak kalifornijskih firmi koje su već zauzele startne pozicije na tržištu kanabisa i čije bi poslovanje pozitivan ishod referenduma trebalo da vine u oblake. Zbog te poslovne prilike Conway je napustio posao u kabinetu gradonačelnika Sakramenta.

  Ako referendum prođe, Kalifornija će biti peta američka država koja dopušta uživanje u marihuani u “rekreativne svrhe”. To su već ranije učinile države Aljaska, Kolorado, Oregon i Vašington. Korišćenje u medicinske svrhe dopušteno je u još 19 država.

  Izvršni direktor poslovne zajednice regije Sakramenta Joshua Woods ističe kako studija univerziteta Stokton pruža prvi detaljan pregled potencijalnog ekonomskog uticaja marihuane na privredu grada.

  “Celokupna poslovna zajednica danas gleda na to sasvim drugim očima. S toliko radnih mesta koja se mogu otvoriti, jednostavno ne možete ignorisati taj biznis”, ističe Woods.

  Stručnjaci procenjuju da će američko tržište kanabisa ove godine zabeležiti ukupnu prodaju od 6,7 milijardi dolara, a da bi do 2020. godine prodaja mogla da skoči na čak 22 milijarde dolara.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE