Kanada i SAD u trgovinskom klinču - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kanada i SAD u trgovinskom klinču

  Kanada je uložila obimnu žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) kojom optužuje Sjedinjene Američke Države da su prekršile međunarodna pravila trgovine.

  Dve zemlje imaju nesuglasice u vezi sa mlečnim proizvodima, prodajom letelica i drvne građe, kao i oko mogućih pregovara o Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

  Žalba na 32 strane koju je Kanada uložila, odnosi se na to kako su SAD tretirale proizvode iz zemalja širom sveta i seže sve do 1996. godine, a između ostalog, Kanada optužuje i Međunarodnu trgovinsku komisiju SAD da je pristrasna.

  Žalba koju je Kanada uložila najviše je usmerena ka procesima koje su SAD često primenjivale od kako je na vlasti predsednik Donald Tramp, koji je zauzeo protekcionistički stav u trgovini.

  Trgovinski predstavnik SAD Robert Lajthizer nazvao je žalbu Kanade “sveobuhvatnim i zlonamernim napadom na američki trgovinski sistem”. “Tvrdnje Kanade su neosnovane i mogu samo da umanje uverenost SAD da je Kanada posvećena obostrano korisnim trgovinskim odnosima”, rekao je on.

  Kanadsko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da je žalba deo šireg spora koji je usmeren na očuvanje poslova u šumarstvu. Ministarstvo je u novembru pošle godine STO podnelo žalbu u kojoj se u pitanje dovode obaveze SAD prema kanadskim proizvođačima iz drvne industrije.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE