Kancelarka: EU pred najvećim ISKUŠENJEM od osnivanja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kancelarka: EU pred najvećim ISKUŠENJEM od osnivanja

  Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da se sa pandemijom novog koronavirusa Evropska unija suočava sa svojim najvećim iskušenjem od svog osnivanja.

  Ona je takođe rekla na konferenciji za novinare u Berlinu da “odgovor” na tu krizu može samo biti “više Evrope, jedna jača Evropa i jedna Evropa koja dobro funkcioniše”.

  “Suočavamo se sa velikim izazovom za zdravlje našeg stanovništva”, rekla je ona podsećajući da su u različitom stepenu sve zemlje pogođene pandemijom novog virusa dok Italija i Španija imaju najveći broj umrlih u EU.

  Zato, kako je rekla, u interesu je svih kao i Nemačke da Evropa “izađe jaka iz tog iskušenja”.

  Ona je govorila uoči važnog sastanka ministara finansija EU posvećenom ekonomskim i finansijskim instrumentima koje treba obezbediti da se podrže privrede teško pogođene pandemijom koja je zaustavila, takoreći, ceo kontinent.

  Merkel se založila za to da Evropa postane više nezavisna u proizvodnji zaštitnih maski, u vreme kada je velika potražnja za maskama u borbi protiv COVID-19 prerasla u oštru svetsku konkurenciju da se dođe do njih.

  “Iako se to tržište sada nalazi u Aziji, važno je da iz ove pandemije izvučemo iskustvo da je i nama potreban određen suverenitet, najmanje za jedan stub, da imamo sopstvenu proizvodnju”, rekla je Merkel.

  Ona je rekla da ta proizvodnja može da bude u Nemačkoj, ali da će takođe pokušati da se uspostavi širom Evrope.

  Ide Uskrs, mere ostaju

  Merkel je još jednom čvrsto odbacila da u ovoj fazi bude bilo kakvog ublažavanja restriktivnih mera uvedenih u zemlji, gde je počela nedelja pred katolički Uskrs kada brojni Nemci tradicionalno idu na putovanja, odlaze na more ili na selo.

  Rekla je da će se mere ublažavati u etapama.

  Nemačka nije uvela strogu izolaciju kao Francuska ili Italija, ali sve škole i većina prodavnica su zatvoren. Svi za koje je to moguće pozvani su da rade od kuće, i okupljanja od više od dve osobe na javnim mestima su zabranjena. Sve te mere će ostati na snazi najkraće do 19. aprila.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE