KANDIDATI SU IZABRALI: 10 najtežih pitanja na razgovoru za posao u 2017. godini

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KANDIDATI SU IZABRALI: 10 najtežih pitanja na razgovoru za posao u 2017. godini

  Pobednik najtežih pitanja je:

  “O čemu sada razmišljam?”

  Sajt „Glassdoor“ objavio je spisak najtežih pitanja na razgovoru za posao, koji su upravo kandidati izabrali.

  Kada se pripremate za intervju, spremni ste na mnoga pitanja iz oblasti za koje imate iskustva ili ste se školovali. Problem je kada dođe neko neočekivano pitanje, koje i nije baš povezano sa poslom. Nekad je važnije kako se nosite sa pritiskom nego da date „pravi“ odgovor.

  1.„Procenite koliko će biti golova na Premijer ligi.“ – Pozicija: računovođa, Vax.

  Kompanija „Vax“ jeste kompanija koja proizvodi i prodaje uređaje za čišćenje (usisivače i slično), ali je jasno da traži talentovane ljude koji umeju da misle. Ideja je da se vidi koliko logično razmišljaju kandidati i da se vidi kako se nose sa problemom u realnom vremenu.

  2. „Kako se suočavate sa lošim danom?“ – Pozicija: konsultant, Switch Consulting.

  Kandidati imaju slične kvalifikacije ali je pitanje kako se ko nosi sa visokim pritiskom.

  3. „Imate 50 crvenih i 50 plavih loptica. Podelite ih kako god želite u dva kontejnera da biste dobili minimum/maksimum mogućnosti za mešanje boja.“ – Pozicija: analizator operacija, Clearwater Analytics.

  Kompanija „Clearwater Analytics“ proizvodi softvere koji omogućavaju menadžerima da se suoče sa menadžmentom rizika i izveštavanjem.

  4. „Koje je vaše najveće kajanje pri upravljanju zaposlenih do sada?“ – Pozicija: direktor oblasti, Regus.

  Kompanija “Regus”, koja obezbeđuje privremeni kancelarijski prostor, voli da testira kandidate za poziciju direktora. Cene iskrenost, analitičke veštine, i naravno sposobnost upravljanja.

  5. „Imate troje ljudi, svi imaju različite plate, i žele da otkriju prosek plata ali da ne govore međusobno visinu zarade. Kako će to da urade?“ – Pozicija: Technical Delivery Graduate, BAE Systems Applied Intelligence.

  Ova kompanija specijalizovala se za tehnološku-led odbranu, i jasno je da traže čoveka koji ima sposobnost da razmišlja logički i analitički, i koji takođe zna matematiku.

  6. „Kako biste opisali „cloud computing“ sedmogodišnjaku?“ – Graduate Scheme, Microsoft.

  Komunikacija je važna u svim kompanijama, a ovo pitanje koje postavlja „Microsoft“, testira sposobnost da se teške i komplikovane stvari razlože na jednostavnije pojmove, odnosno da budu jasne svakome. Takođe, kandidati pokazuju koliko se razumeju u računare, i sposobnost da razmišljaju logički.

  7. „Ako imate prijatelja koji je bio odličan u svom poslu i još jednu osobu koja je dobra, ali vam je prijatelj doneo 2.000 dolara manje, kome biste dali posao?“ – Pozicija: konsultant zapošljavanja, Hays plc.

  Ovo nije lak problem a potencijalni zaposleni bi trebalo da ga reši na licu mesta. Evo šta kaže da je odgovorio kandidat kome je postavljeno ovo pitanje: „Izabrao bih svog prijatelja jer znam da će svoj posao raditi predano i neće me izneveriti. (Trebalo je da kažem, drži se osobe koja zarađuje više). Držao sam se svog odgovora i to je išlo u moju korist.

  8. „Kako bi vas vaši neprijatelji opisali?“ – Pozicija: marketing prodaja, Condé Nast.

  „Conde Naste“ je izdavač za „Vog“ (Vogue). Očigledno ima veze sa filmom „Devil Wears Prada“, gde je glavna junakinja okrutna i nemilosrdna, ali britka sablja u svom poslu.

  9. „Šta je u tvojoj biografiji najbliže laži?“ – Pozicija: marketing i komunikacije, The Phoenix Partnership.

  Ova kompanija pravi softver za zdravstveni sektor. Evo šta je kandidat kome je ovo pitanje postavljeno napisao za „Glassdoor“: „Ako ne kažete ništa, onda je to najbliže laži.“ Dakle, najbolje je da kažete ono što je najbezbolnije, jer svakako očekuju nešto.

  I pobednik najtežih pitanja je:

  10. „O čemu sada razmišljam?“ – Pozicija: regionalni direktor, TES Global.

  Čime god da se bavi ova kompanija, i koja god da je pozicija u pitanju, možemo samo da se zapitamo – koliko je ovo pitanje bizarno?

  Izvor: BIZLife

  Foto: Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE