Kešom "hranimo" sivu ekonomiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kešom “hranimo” sivu ekonomiju

  Gotovo svaki treći građanin Srbije ne ume da prepozna ispravan fiskalni račun, a 59 odsto njih sva plaćanja obavlja isključivo kešom i tako “hrani” sivu ekonomiju.

  Podaci novog istraživanja NALED ukazuju na potrebu kontinuirane edukacije i motivisanja građana da odgovornim ponašanjem pri kupovini doprinesu njenom suzbijanju.

  Podrška stanovništva borbi protiv sive zone i dalje je veoma visoka i dostiže 90 posto. Dve trećine smatra da poslovanje mimo zakona nije opravdano i svaki drugi građanin veruje da će proglašenje 2017. i 2018. Godinama borbe protiv sive ekonomije pomoći suzbijanju.

  Ipak, ostaje problem sudelovanja u toj borbi jer je samo 22 odsto spremno da prijavi radnju ili kafić u kojoj ne dobije račun, a 33 posto poslodavca koji zapošljava radnike na crno.

  Među njima su i neki od 27 procenata radnika koji priznaju da deo ili celu platu primaju na ruke, izjavio je potpredsednik NALED Saveza za fer konkurenciju Vladimir Tipsarević, na predstavljanju istraživanja.

  U porastu je procenat građana uverenih da je država odlučna da suzbije sivu zonu i da je siva ekonomija smanjena u poslednjih godinu dana, ali su nezainteresovanost, izbegavanje neprijatnih situacija i strah od gubitka posla i dalje najčešći razlozi zašto ne učestvuju u borbi protiv sive zone.

  Dobra vest je rast broja građana koji prepoznaju da je izdavanje računa zakonska obaveza prodavca i potvrda da je platio porez i to je glavni motiv zašto račun traže.

  Tome je doprinela i nagradna igra “Uzmi račun i pobedi”, u kojoj je učestvovalo 37% stanovnika što je prevazišlo sva očekivanja i gotovo četiri puta je nadmašen rezultat Slovačke.

  Pored jačanja svesti o značaju uzimanja računa, NALED akcenat stavlja i na edukaciju o važnosti bezgotovinskih plaćanja koja omogućavaju da transakcije budu evidentirane i vidljive poreskim organima čak i kada račun nije izdat.

  Istraživanje je pokazalo je i da građani dobro prepoznaju šta je siva ekonomija, a kao najčešći oblik ističu rad na crno.

  Gotovo četvrtina (22 posto) ne zna ko je nadležan za sivu ekonomiju, a 29 procenata kaže da su to Ministarstvo finansija i Poreska uprava. Roba koju najčešće kupuju na pijaci ili ulici su kafa, duvan i hrana.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE