Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Kina lansira KRIPTOVALUTU, ali sa SPECIJALNOM namerom

Kineska narodna banka objavila je da se njen virtuelni novac “može nazvati završenim”, što znači da bi se uskoro mogao naći u opticaju.

Njihov ChinaCoin neće biti klasična kriptovaluta, jer ga je razvila Kineska narodna banka uz podršku komercijalnih kineskih banaka, pa ne funkcioniše kao bitkoin i slične digitalne valute, mada kažu da se delimično oslanja na sisitem blokčejna.

Drugim rečima, mada je Kineska narodna banka najavila svoju digitalnu valutu kao veliku stvar za novčane transakcije u Kini, to ne znači da će je stvarati “rudari” i osiguravati algoritmi koji će joj garantovati nezavisnost, već će se raditi o digitalnom novcu koji će emitovati banke pod kontrolom državnog aparata, na potpuno isti način kao što u opticaj puštaju juan, samo što ga neće štampati.

Imajući u vidu prilično veliku blokadu informacija koje dolaze iz Kine, detalji o ovom digitalnom novcu još uvek nisu poznati, dok se razlog ovog poteza Kineske narodne banke traži o nezadovoljstvu dela kineske ekonomije zbog “poremećaja na novčanom tržištu koji uzrokuju kriptovalute”.

Drugi razlog je u nastojanju Pekinga da razvije sistem digitalnog novca koji može kontrolisati i time smanji zavisnost od stranih tehnologija.

Izvor: Klix

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE