"Kina je DRUGA dimenzija, Peking me je oduvao" (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Kina je DRUGA dimenzija, Peking me je oduvao” (FOTO)

  Kina možda jeste daleko, ali je vredna svakog truda, vremena i penjanja na Kineskom zidu po najvećoj vrućini. Kinezi su prvi izmislili čaj, izbacili belu boju i broj 4 iz upotrebe, a autorka ovog teksta je tokom tih 10 dana videla toliko ogledala i cvetova lotosa, da veruje da će je zbog njih pratiti sreća celog života. I ne – nije želela da proba škorpije i pržene stonoge.

  Bojana Andrić, content i marketing menadžer iz kompanije FitPass, izdvaja delić onoga što je videla i iskusila u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

  Prvi utisci sa putovanja?

  Druga planeta. Druga dimenzija. Neko vas je odjednom bacio na mesto čudnih ljudi sa čudnim navikama. Dan je noć. Noć je dan. Evo sad u kišnom Beogradu imam osećaj kao da sam juče igrala tai-chi na ulici sa neumornim bakama i gurala se u rikši kako bih brže stigla na određenu lokaciju. Ovo putovanje je svakako bilo posebno, jer u Pekingu živi meni draga osoba, a zahvaljujući njoj sam upoznala gomilu divnih i talentovanih vršnjaka koji su svoj komadić neba i sreće našli baš ovde. Dodatna čar ovog putovanja jeste što sam pri dolasku u Kinu i u povratku provela dva dana u omiljenoj Moskvi sa prijateljima, pa je prepričavanje utisaka skup još lepših uspomena.

  Kako ste se odlučili baš za tu destinaciju?

  U moru putovanja koje pažljivo, do sitnih detalja isplaniram, ovo je bilo apsolutno neplanirano. Na poziv drugarice sam došla misleći da će biti manje-više slično kao svako putovanje, međutim, Peking me je ,,oduvao’’. Mislim da ceo jedan tom, odnosno, slova na papiru ne mogu preneti “live” osećaj kad ste u drugoj zemlji. Verujem da svako ko voli da putuje ima taj utisak.

  Šta vam je ostavilo najjači utisak na putovanju?

  Za azijski kontinent ne postoji najjači utisak, već zbir momenata i uspomena. Svaki osmeh sa mojim ljudima, gutljaj aromatičnog, kineskog čaja, ukus hrane brojnih, internacionalnih kuhinja, spuštanje žičarom niz Kineski zid, samostalno snalaženje po Pekingu bez interneta i sa mapom sa milion čudnih idiograma, pevanje sa taksistom u ranu zoru, plakanje na sred ulice što odlaziš, sreća kad čuješ srpski jezik u prepunom metrou… sve to ostaje u jednom ružičastom, kineskom folderu. Kad kažem ružičastom, mislim na ono lepo, jedinstveno putovanje koje ću dok sam živa sa zadovoljstvom prepričavati drugima.

  Da li ste probali nešto novo što vam se dopalo ili nije?

  Kad dođeš u toliko drugačiju kulturu od naše, sve ti je previše neobično. Mantra da sve što je kinesko je istovremeno i loše i jeftino apsolutno nije istina, jer su Kinezi po mnogo aspekata milion svetlosnih galaksija ispred nas. Prva stvar koja mi se dopala jeste sigurnost, ne brinete da li će vas neko u pola noći na ulici uznemiravati, pogotovo zbog činjenice da Peking spada među top 3 najsigurnija grada na svetu. Hrana, sjajna disciplina, čudni, maleni Kinezi koji se smeju i gledaju te čudno jer ne ličiš na njih (da ne spominjem momenat da s tobom žele non-stop da se slikaju) su novine koje sam sasvim dobro prihvatila. Momenat slobode je nešto što najviše cenim u ovom gradu, a posebno činjenica da vam je sve dostupno u svakom momentu. Sa druge strane, velika količina zagađenja mi uopšte nije prijala, maska za lice mi je bila stalni saputnik, pogotovo u tako ogromnom gradu u kojem su svi u trci sa vremenom.

  Da li biste ovakvo putovanje preporučili nekome i zašto?

  Naravno, sama činjenica da je drugi kontinent u pitanju (a to je sad za mene druga planeta, “azijski Mars” otprilike) je dovoljan razlog da posetite Peking, kao i ostale gradove. Jedan od kulturnih šokova koji sam doživela jeste serviranje tople vode uz kafu (jer se hladna kod njih ne pije) kao i konzumacija samo slatkih peciva (jer kod njih hleb i slana peciva ne mogu na svakom koraku da se nađu).

  Koliki budžet treba izdvojiti za ovo putovanje?

  Peking je skup grad. Pogotovo ako ste stranac koji koristi samo keš (jer 90% stvari i aktivnosti tamo obavljaju preko njihovih aplikacija, od plaćanja taksija, struje, naručivanja namirnica…). Meni je olakšavajuća okolnost bila ta što sam imala obezbeđen smeštaj i hranu, ali je opet dodatno troškarenje neizbežno. Uzmite u obzir i trošak avionske karte koju kupujete dosta ranije. Preporuka jeste da se dobro informišete (internet i lični saveti) oko svih detalja pre odlaska. Pripremite se na to da vrlo malo Kineza priča engleski, kao i da su društvene mreže (Instagram, Facebook, Viber, WhatsApp, Google, g-mail) zabranjene, pa se naoružajte strpljenjem, velikim brojem VPN aplikacija i prevodilaca. 🙂

  Koje je najlepše doba godine za ovakvo putovanje?

  Definitivno proleće i početak leta. Zime su kod njih duge i hladne, a jesen kišovita. Izbegavajte period početka godine jer uveliko praznuju, a tada su neizbežne velike gužve.

  Ovde možete pogledati Bojanine fotografije sa ovog putovanja:

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE