Kina UZVRAĆA: Carine na 75 MLRD. USD uvoza iz SAD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kina UZVRAĆA: Carine na 75 MLRD. USD uvoza iz SAD

  Kina je najavila povećanje carina na 75 milijardi dolara uvoza iz SAD kao odgovor na planirano povećanje američkih carina na kinesku robu.

  Ovim se dodatno produbljuje sukob dve najveće svetske ekonomije oko trgovine i tehnologije i povećava pretnja recesije za sve slabiju globalnu ekonomiju.

  Kina će takođe povećati uvozne dažbine na automobile i autodelove proizvedene u SAD, saopštilo je kinesko ministarstvo finansija.

  Ta objava dolazi uoči samita lidera grupe sedam najrazvijenijih zemalja u Francuskoj.

  Carine od 10 i pet odsto na dve grupe proizvoda će biti uvedene 1. septembra i 15. decembra, navedeno je u saopštenju ministarstva finansija.

  Nije navedeno koja roba će biti dodatno carinjena ali se vreme uvođenja nameta poklapa s planiranim američkim povećanjem carina.

  Vašington vrši pritisak na Kinu da smanji svoj trgovinski suficit i odustane od planova za stvaranje firmi koje bi se na globalnom nivou takmičile u oblastima robotike, električnih kola i drugih tehnoloških industrija.

  Trgovinski sukob SAD i Kine je uzrokovao štetu izvoznicima na obe strane i pojačao zabrinutost da bi mogao dovesti do daljeg slabljenja globalnog ekonomskog rasta.

  Izvor: Beta-AP

  Foto: Beta-AP, Susan Walsh

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE