Kineska kompanija otvorila DRUGU FABRIKU u Obrenovcu, posao za 400 ljudi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kineska kompanija otvorila DRUGU FABRIKU u Obrenovcu, posao za 400 ljudi

  Kineska kompanija Meita je u Obrenovcu otvorila drugu fabriku auto-delova u koju je investirano 90 miliona evra i gde radi 400 ljudi.

  Ministar finansija Siniša Mali je na otvaranju fabrike rekao da je to izuzetno važna investicija za Beograd i Srbiju, zahvaljujući kojoj je značajno smanjena nezaposlenost u Obrenovcu i okolnim mestima, jer će u dve fabrike ukupno raditi više od 3.000 ljudi.

  “Na ovom mestu je 2016. godine bila livada i stara zapuštena fabrika. Malo ko je verovao da će za par godina ovde biti najmodernija fabrika auto-delova, ali mi smo to obećanje ispunili. U fabrici renutno ovde radi 400 zaposlenih, a biće zaposleno još 1.000 njih. U prvoj fabrici već radi 2.400 ljudi, što je mnogo više nego što smo očekivali. Zajedno sa prvom fabrikom, to je investicija od ukupno 150 miliona evra”, rekao je Mali.

  Ministar je naveo da je u Obrenovcu bila izuzetno visoka stopa nezaposlenosti, a da sada toj opštini nedostaje radna snaga. On je istakao su plate radnika u fabrici Meita veće od proseka u Srbiji, odnosno 600 evra.

  “Ovo je pravi primer koji pokazuje kakvu korist mogu da imaju obični gradjani od ovakvih investicija. Lokalna samouprava ima milijardu dinara više samo od prihoda uplaćenih za doprinose zaposlenih. U Obrenovcu se nikada više nije gradilo, grade se i kanalizacija, vodovod i putevi. Uskoro se otvara Koridor 11 od Obrenovca do Čačka, a do kraja godine će i most preko Kolubare i Save, koji je u blizini, biti povezan sa autoputem”, rekao je Mali.

  Naveo je da su ekonomski rezultati Srbije u prvih pet meseci ove godine izvanredni, jer je ponovo zabeležen suficit u budžetu, kao i da je zabeležen porast stranih direktnih investicija od 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

  On je najavio da se značajno povećanje minimalne cene rada može očekivati u septembru.

  “Ako zadržimo suficit u budžetu, onda ćemo imati i veće plate i penzije. Reforme predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, započete 2014. godine, sada pokazuju rezultate. Sve smo bolji i bolji i zato su nam potrebne nove fabrike, na tome radimo. To nije samo obećanje i san, to je stvarnost”, rekao je Mali i istakao da su u toku pregovori i za otvaranje još jedne fabrike Meita u Obrenovcu.

  Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković je istakao da su svi Obrenovčani za kratko vreme osetili značajne promene u kvalitetu života zahvaljujući fabrici Meita.

  “Ne postoji mlad čovek koji je izrazio želju da radi, a da nije dobio priliku da radi u ovoj fabrici. Korist za druge Obrenovčane je prihod od poreza na zarade od preko milijardu dinara, što znači ulaganje u škole, puteve, bolnice”, rekao je Čučković.

  Izvor: Beta

  Foto: Beoinfo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE